Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα – Στο σημείο διασώστες από την Ξάνθη

Κοινοποίηση

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα – Στο σημείο διασώστες από την Ξάνθη


Τεράστια είναι η κινητοποίηση των Αρχών για το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ που κατέπεσε στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου λίγο μετά τις 23:00. 



Έντρομοι οι κάτοικοι στην περιοχή μεταξύ Λυδίας και Παλαιοχωρίου είδαν το αεροσκάφος να τυλίγεται στις φλόγες ενώ βρισκόταν στον αέρα και να πέφτει, αρκετά κοντά μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή. 

Το αεροσκάφος συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας όταν πηγαίνοντας από τη Σερβία προς την Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να προσγειωθεί στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Αν και ειδοποίησε, δεν πρόλαβε την αναγκαστική προσγείωση. 

Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή καθώς και τετραμελές κλιμάκιο διασωστών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης, που κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά το αεροπορικό ατύχημα. 

Σταμάτησαν οι εκρήξεις 

Στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος έσπευσε και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, που σημείωσε στο Πρώτο Θέμα ότι οι εκρήξεις του αεροσκάφους σταμάτησαν λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα με τους πυροσβέστες να προσπαθούν σταδιακά να πλησιάσουν το φλεγόμενο αεροσκάφος για την κατάσβεση του.



Για λόγους ασφαλείας, ζητήθηκε από τους πολίτες που έτρεξαν στο σημείο να απομακρυνθούν, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη οι απόψεις διίστανται για τον αριθμό των μελών του πληρώματος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά, ωστόσο, η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι πράγματι μετέφερε επικίνδυνο υλικό.

Ο δήμαρχος τόνισε παράλληλα ότι το σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και όχι κατοικημένη περιοχή.  

Οκταμελές πλήρωμα – «Επικίνδυνο» φορτίο;

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), πρόκειται για πολιτικό αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση cargo, ενώ μετέφερε οκταμελές πλήρωμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA ενδέχεται να πρόκειται για αεροσκάφος του σερβικού στρατού, το οποίο μετέφερε πυρομαχικά, γι’ αυτό και ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί σπεύδουν στο σημείο, καθώς υπάρχουν αναφορές για φορτίο 12 τόνων που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο».



Οι αρχές ζητούν την απομάκρυνση πολιτών από την περιοχή, καθώς υπάρχουν τοξικά αέρια από την συντριβή του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μάλιστα, τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ φορούν ειδικές στολές, για να προστατευθούν από τις αναθυμιάσεις.

Βάσει ενημέρωσης από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 15 πυροσβέστες και 7 οχήματα.

Η πορεία του αεροσκάφους

Στην ιστοσελίδα Flight Aware, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αεροσκαφών, φαίνεται η πορεία του Αντόνοφ 12.  

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας, ενώ το αεροσκάφος έχει πέσει στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.


Α
κολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα