Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Συναγερμός στη χρηματοπιστωτική αρχή από τη νέα πτώση στη λίρα

Κοινοποίηση

Τουρκία: Συναγερμός στη χρηματοπιστωτική αρχή από τη νέα πτώση στη λίρα




Τις επιπτώσεις του παγκόσμιου πληθωρισμού και των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων στους μακροοικονομικούς δείκτες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η σύγκλιση της επιτροπής έγινε τη στιγμή που η τουρκική λίρα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από πέρυσι το Δεκέμβριο, εν μέσω ανησυχιών για την κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική ξένου συναλλάγματος της Άγκυρας μέσα στο σημερινό πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών, κοντά στο 80% τον προηγούμενο μήνα, ενεργοποιώντας μία σειρά από ανορθόδοξες επιτοκιακές μειώσεις που οδήγησαν την αξία της λίρας σε πτώση 44% πέρυσι. Η λίρα υποχώρησε στο 17,85 έναντι του δολαρίου σήμερα Δευτέρα, κοντά στο ναδίρ του 18,4 στο οποίο είχε διολισθήσει το Δεκέμβριο του 2021.

Παρά τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της σταθερό στο 14% για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον, εστιάζοντας αντ΄ αυτού σε μέτρα μακροπροληπτικής πολιτικής για δάνεια και ρευστότητα.



newmoney.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα