Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καθηλώνει μαρτυρία από το Φαλακρό: «Σαν να έσκασε μία βόμβα δίπλα μου»

Κοινοποίηση

Καθηλώνει μαρτυρία από το Φαλακρό: «Σαν να έσκασε μία βόμβα δίπλα μου και τους βλέπω όλους σκόρπιους»

Τραγωδία στο Φαλακρό κατά τη διάρκεια ορειβατικών αγώνων, όταν κεραυνός χτύπησε ομάδα ορειβατών, με αποτέλεσμα ένας 55χρονος άνδρας να σκοτωθεί και ένας συνομήλικος του να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Καβάλας.

Η Δέσποινα Γαβριηλίδου, η γυναίκα που βρισκόταν στην ομάδα που χτυπήθηκαν από κεραυνό, περιγράφει στον ΑΝΤ1 όσα έγιναν και σοκάρει.



«Θέλω να πω συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού, αλήθεια δεν ξέρω αν θα ξεχάσω τη φυσιογνωμία του πραγματικά. Ήταν τρομακτικό, έχω ξανατρέξει με βροχή. Φανταστείτε ήρθε 3:00 τη νύχτα, ήρθε στο λεπτό μέσα, ξεκίνησε με την ψιχάλα, έβγαλα το αδιάβροχο μου και σε δευτερόλεπτα άνοιξαν οι ουρανοί. Ήμουν μόνη μου, με έφτασαν αυτά τα τρία παιδιά και πήγαμε μαζί την κατηφόρα» λέει.

Και συνεχίζει: «Δεν κατάλαβα τι έγινε, σαν να έσκασε μία βόμβα δίπλα μου και τους βλέπω όλους σκόρπιου,ς άλλος εδώ άλλος οπότε προσπαθήσαμε εμείς που ήμασταν καλά να δούμε αν έχουν παλμό, να τους προσφέρουμε βοήθεια. Το παλικάρι μπροστά μου είπε “αυτός έχει παλμό”. Εγώ έπιασα το παλικάρι που σκοτώθηκε, του είπα “δεν βρίσκω παλμό” του έλεγα σήκω, μίλα, τον έσπρωχνα μόνο γιατί δεν ήξερα τι θα αντικρίσω. Μου φώναζε ο άλλος “γύρνα τον, γύρνα τον”, τον γύρισα και σοκαρίστηκα, πανικοβλήθηκα άρχισα να ουρλιάζω, να τσιρίζω το παιδί μου έλεγε “Δέσποινα πρέπει να συγκεντρωθούμε, να βρούμε μία λύση”».

«Δεν καταλάβαινα τι έλεγε, ούρλιαζε»

Ο σύζυγός της, που περίμενε στο σημείο εκκίνησης αμέσως της τηλεφώνησε και όταν κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά, ειδοποίησε τις αρχές και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης.

«Την ώρα που πέφτανε κεραυνοί την πήρα τηλέφωνο γιατί κατεβαίναμε από το πλάι και ξέραμε σε ποιο σημείο περίπου είναι. ‘Εβλεπα τους κεραυνούς, μόλις φτάσαμε στο πεδίο κάτω που είχα σήμα την πήρα τηλέφωνο και όταν το σήκωσε ούρλιαζε, κάτι δεν μου καθόταν καλά γιατί δεν καταλάβαινα τι έλεγε, άκουγα μόνο τους κεραυνούς, να χτυπάνε και ούρλιαζε» είπε ο Πέτρος Γιάγκου.



Η επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε τα ξημερώματα ήταν εξαιρετικά δύσκολη με τους διασώστες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ να παλεύουν με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τους ορειβάτες.

«Έδινε κακοκαιρία, τους είπα “δεν πρέπει να πάτε”»

Ο δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αναστασιάδης είπε: «Δεν μπόρεσαν να παραλάβουν τους άλλους δύο από πάνω, ο τρίτος είχε μείνει για να τους περιποιηθεί, γύρω στις 10:00 ελικόπτερο τους πήρε και τους μετέφερε στο νοσοκομείο της Καβάλας».

Κάτοικοι στον οικισμό Πύργοι, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η ομάδα των ορειβατών, όπως υποστηρίζουν, προειδοποίησαν τους αθλητές, πριν ξεκινήσουν, ότι ερχόταν κακοκαιρία.

«Δεν έπρεπε καθόλου να ξεκινήσουν τον αγώνα, έπρεπε να τον αναβάλουν γιατί το βουνό είναι επικίνδυνο, έχουν σκοτωθεί πολλά ζώα, εκεί πάνω πέφτουν κεραυνοί μέρα-νύχτα όταν έχει κακοκαιρία […] Εγώ ήμουν εκεί στην πλατεία και ενημέρωσα μερικούς ότι, παιδιά δίνει κακοκαιρία 1:00 2:00 τη νύχτα θα έχει κακοκαιρία, τους είπα δεν πρέπει να πάτε» ανέφερε ένας.

Ένας άλλος υποστήριξε: «Για μένα έπρεπε να απαγορευτεί από κάποια ανώτερη αρχή. Δεν ξέρω αν θα ήταν η αστυνομία. η δημοτική αρχή αλλά δεν μπορούσε να αφήσει αυτό το μπαλάκι στον διοργανωτή της οργάνωσης. Υπήρχαν άτομα που θα δοκίμαζαν τα όριά τους. Δεν πρέπει όμως να το αφήσουμε σε αυτούς. Κανονικά έπρεπε να απαγορευθεί και αυτό δεν μπορούσε να το κάνει ο διοργανωτής αλλά κάποια ανώτερη αρχή του κράτους».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα