Άρθρο των New York Times για την «απόβαση» Αμερικανών στη Θράκη

Άρθρο των New York Times για την «απόβαση» Αμερικανών στη Θράκη

Τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε «κόμβο όπλων των ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας αναδιαμορφώνει την περιοχή» υπογράμμισε πρόσφατο άρθρο της New York Times.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ροή στρατιωτικών προμηθειών των ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης έχει εξοργίσει τη Ρωσία και την Τουρκία, όσο εταιρείες με δεσμούς με τη Ρωσία και την Αμερική ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του λιμανιού.

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, Ελλάδα — Είναι ένα απίθανο γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης: μια τσιμεντένια προβλήτα σε μια μικρή παραλιακή πόλη, που μόλις πριν από λίγα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να καταλαμβάνεται μόνο από γλάρους τις περισσότερες φορές» γράφει ο συντάκτης του άρθρου, συνεχίζοντας:

«Όμως, το νυσταγμένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, με το Πεντάγωνο να μεταφέρει τεράστια οπλοστάσια από εδώ, στην προσπάθεια περιορισμού της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η ροή έχει εξοργίσει όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και τη γειτονική Τουρκία…»

Σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα και η Ρωσία μοιράζονται βαθείς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με επίκεντρο την κοινή ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία.

Άρθρο των New York Times για την «απόβαση» Αμερικανών στη Θράκη

«Δεν έχει ξαναγίνει τίποτα παρόμοιο εδώ»

«Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε το λιμάνι σε έναν δυναμικό κόμβο στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Andre Cameron, ο οποίος επιβλέπει τη στρατιωτική επιμελητεία των ΗΠΑ στο λιμάνι. «Δεν έχει ξαναγίνει τίποτα παρόμοιο εδώ».

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι στρατιωτικές αναβαθμίσεις στο λιμάνι θα προσελκύσουν επενδύσεις σε άλλες βιομηχανίες, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε εμπορικό κόμβο για την κοντινή Βουλγαρία, τη Ρουμανία και ακόμη και την αποκλεισμένη Ουκρανία.

«Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες»

Αυτή η πραγματιστική προσέγγιση επαναλαμβάνεται και στην Αλεξανδρούπολη. Τοπικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες ελπίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιφερειακές εντάσεις θα μετατρέψουν το λιμάνι σε μια εναλλακτική οδό ανεφοδιασμού που θα παρακάμπτει τα στενά που ελέγχονται από την Τουρκία προς τη Μαύρη Θάλασσα. «Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال