Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στο έλεος των διακινητών η Θράκη

Κοινοποίηση

Στο έλεος των διακινητών η Θράκη

Φορτηγάκια, μίνι βαν, ΙΧ, ταξί, νταλίκες, μοτοσικλέτες, μέχρι και τροχόσπιτα επιστρατεύουν τα κυκλώματα διακινητών που χρησιμοποιούν τη Θράκη ως πέρασμα, χωρίς να διστάζουν μάλιστα να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων ή να προκαλέσουν ζημιές χιλιάδων ευρώ στην περιουσία τους. 




Μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο θωράκισης του Έβρου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών στην χώρα, ωστόσο οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως μόνο «θωρακισμένη» δεν είναι η Θράκη. 

Τη στιγμή που η Τουρκία επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια ασφυκτική πίεση στα σύνορα με τον Έβρο, τα κυκλώματα των διακινητών ανακαλύπτουν διαρκώς νέα μονοπάτια και συνεχίζουν – σχεδόν – ατάραχοι το έργο τους. 

Η Βουλγαρία και η οροσειρά της Ροδόπης 

Την ώρα που η Ελλάδα, μετά και τη σύγκλυση έκτακτου ΚΥΣΕΑ με θέμα συζήτησης κυρίως τον Έβρο και την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αποφάσισε την επέκταση του φράχτη και την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συνόρων, οι διακινητές χρησιμοποιούν τη Βουλγαρία ως «κερκόπορτα». 

Στη συνέχεια κατευθύνουν μετανάστες χρησιμοποιώντας την οροσειρά της Ροδόπης, εάν δεν στραφούν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την Εγνατία Οδό. 

Το αστυνομικό δελτίο της περιοχής βομβαρδίζεται καθημερινά με συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών, τόσο στον Έβρο, την Ροδόπη και την Ξάνθη όσο και την Καβάλα αλλά και τη Δράμα. 

Στην Ξάνθη, το τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι αναφορές των κατοίκων για την ύπαρξη δεκάδων παράνομων μεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται να κινούνται οδικώς τόσο σε πεδινούς οικισμούς όσο και στην ορεινή ζώνη. 

Μάλιστα, στην ορεινή περιοχή καταγράφονται αρκετές λεηλασίες σε ακατοίκητα σπίτια, με τους κατοίκους να αναφέρουν πως πρόκειται για αποτέλεσμα της παρουσίας των μεταναστών, οι οποίοι αναζητούν τροφή ή προσωρινή στέγη. 

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ανέβασε στα social media κάτοικος της περιοχής και στην οποία διαφαίνονται τρεις παράνομοι μετανάστες να κινούνται με τα πόδια στην περιοχή του Τσαλ. 




Οι τρελές κούρσες των διακινητών 

Από τη μεριά τους οι διακινητές που εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση και κερδοσκοπούν δεν διστάζουν σε θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. 

Αμέσως μόλις αντιληφθούν την παρουσία αστυνομικών ή «πέσουν» σε μπλόκο στην Εγνατία Οδό ή σε κάποιο επαρχιακό δρόμο, αρνούνται να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους και αναπτύσσουν ταχύτητα επιχειρώντας να διαφύγουν. 

Ως αποτέλεσμα, ακολουθούν τρελές κούρσες από πλευράς των διακινητών και καταδιώξεις μέσα σε κατοικημένους οικισμούς, οι οποίες τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές αλλά και σοβαρούς τραυματισμούς. 

Ακόμη και τότε όμως οι διακινητές δεν εγκαταλείπουν τα «όπλα», αλλά αντιθέτως εγκαταλείπουν οχήματα και μετανάστες και προσπαθούν να ξεφύγουν με τα πόδια. 

Δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Θράκη, με την εμπλοκή διακινητών, με τους τελευταίους να αναπτύσσουν ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες, να συγκρούονται με άλλα οχήματα ή να καταλήγουν πάνω σε κολώνες και σπίτια. 

Οι κάτοικοι μάλιστα της περιοχής εκφράζουν την έντονη ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό τους για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και της δράσης των διακινητών, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους αλλά και τις περιουσίες τους και ζητούν από το κράτος να λάβει σοβαρά μέτρα φύλαξης της περιοχής ώστε να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας που έχει εκλείψει σημαντικά. 




Άλλωστε όπως τονίζουν, ζουν υπό τον φόβο πως στην επόμενη διασταύρωση θα ξεπεταχθεί από το πουθενά κάποιος διακινητής, που παραβιάζοντας την πινακίδα STOP και ακολουθώντας τρελή πορεία θα καταλήξει πάνω τους. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα