Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας

Κοινοποίηση

Τα επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας

Σε μία εμπρηστική ρητορική εμμένει η τουρκική πλευρά παρά το ό, τι οι αναθεωρητικές απόψεις που προβάλει δεν βρίσκουν υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή. Είναι εμφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να χαμηλώσει τους τόνους, ωστόσο, μένει να φανεί αν θα τραβήξει περαιτέρω το σχοινί επιχειρώντας μέσω γεωτρήσεων να δημιουργήσει τετελεσμένα.



Ο Αύγουστος αποδεικνύεται σε κομβικό μήνα, καθώς το «Abdulhamid Han» – που είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της γειτονικής χώρας -θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το που θα κινηθεί. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, που θέλει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την έξοδο του γεωτρύπανου, καθώς αναζητά αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Οι εκλογές στη γειτονική χώρα θα γίνουν το 2023 και ο κ. Ερντογάν βλέπει τη δημοτικότητα του να υποχωρεί εξαιτίας της άσχημης πορείας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ανεβάζει τους τόνους για να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο, μια τακτική που φαίνεται πως υιοθετούν όλο και περισσότεροι πολιτικοί στη γειτονική χώρα.

Τη σκυτάλη των προσκλήσεων πήρε χθες ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για «επεκτατισμό», έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Τουρκίας, ενώ επέμεινε στην ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών. Είχε προηγηθεί ανάλογη ρητορική από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, που έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις και για …παραβίαση των διεθνών συνθηκών.



Ουσιαστικά η Άγκυρα συνεχίζει να παρουσιάζει μια αλλοιωμένη εκδοχή της πραγματικότητας σε μια προσπάθεια να μην αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τα ταραγμένα νερά στην περιοχή. Μια στρατηγική που δεν αποδίδει καρπούς, όπως φάνηκε και από την ξεκάθαρη στάση του Βερολίνου με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να υπογραμμίζει πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».

Πάντως, το γεγονός πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε μέσα από τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας προκαλεί έντονη ενόχληση στη γειτονική χώρα, που δεν κρύβει την εκνευρισμό της και για την ξεκάθαρη στάση της Γερμανικής πλευράς. «Εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας – ΕΕ, Τουρκίας – Eυρώπης, Τουρκίας – NATO και Τουρκίας – HΠΑ. Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας» ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο κ. Ακάρ.

Οι κινήσεις της Αθήνας στη γεωπολιτική σκακιέρα

Με ψυχραιμία αντιδρά η Αθήνα στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και με μια σειρά διπλωματικών επαφών επιδιώκει να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις τοποθετήσεις που αφορούν το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως και την πλεύση του.



Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα πάντα επιδιώκει την αποφυγή εντάσεων, δίχως όμως να προβαίνει σε οποιαδήποτε υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προσθέτουν ταυτόχρονα πως παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είναι φανερό ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδείξει το γεγονός ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις ή ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για την ξεκάθαρη θέση που παίρνουν το τελευταίο διάστημα εταίροι και σύμμαχοι σε θέματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, ταυτόχρονα επικρατεί ρεαλισμός και δεν αναμένεται να χαμηλώσει τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες στην Τουρκία.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Το XanthiNea.gr είναι ανεξάρτητο ιστολόγιο και μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας κάνοντας
μία δωρεά [εφάπαξ] ή επιλέγοντας μηνιαία συνδρομή με το ποσό που εσείς επιθυμείτε!
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη!



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα