Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το πρώτο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού στην Κομοτηνή με 195 χορευτές

Κοινοποίηση

Το πρώτο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού στην Κομοτηνή με 195 χορευτές

Το πρώτο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού «Armenia A(live)» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο, 27 Αυγούστου στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής με τη συμμετοχή 195 Αρμενίων χορευτών από το Ιράν, τον Λίβανο, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η ιδέα για το Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής, υπό την αιγίδα της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και του δήμου Κομοτηνής, «γεννήθηκε» πριν από πέντε χρόνια, όμως η υλοποίηση του καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο άνθρωπος που το «έτρεξε», ώστε να μπορέσει να πάρει «σάρκα και οστά», ήταν η Τζένη Κασαπιάν, δραστήριο μέλος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, που έχασε τη ζωή της στις αρχές Αυγούστου, ενώ έκανε θαλάσσιο αλεξίπτωτο στη θάλασσα στα Σύβοτα και για τον λόγο αυτό το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της.




«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται φέτος. Ήταν στα σκαριά για πέντε χρόνια, ωστόσο μεσολάβησε η πανδημία, οι καραντίνες και η υλοποίηση του καθυστέρησε πολύ. Η Τζένη Κασαπιάν δούλεψε για την προετοιμασία του έναν ολόκληρο χρόνο, γιατί τα συγκροτήματα που θα χορέψουν στο Φεστιβάλ είναι από χώρες που δεν ήταν εύκολο να εξασφαλιστεί ο ερχομός τους στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, για το Ιράν ήταν πολύ δύσκολο διπλωματικά να επιτευχθεί το ταξίδι», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο γραμματέας της Αρμενικής Κοινότητας στην Κομοτηνή και γιος της εκλιπούσης, Βαχέ Γκουμουσιάν.

Όπως είπε ο κ.Γκουμουσιάν, οι Αρμένιοι είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο «και οι ευκαιρίες ανταμώματος και συνάντησης αποτελούν πρόκληση, καθώς είναι δύσκολο να συμβούν. Σε κάθε ευκαιρία που μπορεί να διασφαλιστεί είναι ευχάριστο. Η ιδέα για το Φεστιβάλ ξεκίνησε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό».

Η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έχει οριστεί για αύριο, στις 7 το απόγευμα. Το Σάββατο, 27 Αυγούστου, η παρέλαση των συμμετεχόντων των συγκροτημάτων θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή (Αρμενική Εκκλησία) Κομοτηνής στις 6 το απόγευμα και θα καταλήξει στο θερινό δημοτικό θέατρο, όπου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και πάλι από τις 7 το απόγευμα και για ένα τρίωρο.

Εκτός από τους χορούς θα υπάρξουν και τραγούδια από τις χορωδίες της Κομοτηνής και της Κωνσταντινούπολης. «Γίνεται συζήτηση ώστε να καταστεί θεσμός. Η όλη διαδικασία, όμως, είναι απαιτητική και χρειάζεται εντατική ενασχόληση. Θα το παλέψουμε. Θα δούμε πώς θα πάει το πρώτο Φεστιβάλ, είμαστε σε μία καλή πορεία, παρά τον χαμό της μητέρας μου και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», συμπλήρωσε ο κ.Γκουμουσιάν.




Σύμφωνα με τον γραμματέα, η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής μετρά γύρω στα 300 άτομα στην πόλη. Είπε ακόμη πως αρκετοί Αρμένιοι υπάρχουν στο νομό Έβρου και λιγότεροι στο νομό Ξάνθης.

Όσο για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κομοτηνής ο κ.Γκουμουσιάν ανέφερε: «Είμαστε συνηθισμένοι στον πολυπολιτισμό στην Κομοτηνή και γενικότερα στη Θράκη. Έχουμε, ίσως κατά μία έννοια, ένα προνόμιο σ’ αυτόν τον τομέα. Όλοι αισθάνονται σαν το σπίτι τους και κανένας δεν αισθάνεται παράταιρος. Δεν υπάρχει κανένας που περισσεύει. Πάντα θα υπάρχουν διαφορές, πάντα θα υπάρχουν μικροεντάσεις, όμως τα καταφέρνουμε μία χαρά τόσα χρόνια».

Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1980 από ντόπιους Αρμένιους με σκοπό τη διατήρηση και προβολή της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των Αρμενίων.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα