Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

146 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού του Νείλου

Κοινοποίηση

146 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού του Νείλου

Σε αυξημένη επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μέσω των κουνουπιών, και συστήνει με σημερινή του ανακοίνωση, παρότι αρχή του φθινοπώρου, να λαμβάνονται με ιδιαίτερη συνέπεια μέτρα προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κυρίαρχων εντόμων του καλοκαιριού.

Την εφετινη περίοδο, έως και τις 31/08/2022, έχουν διαγνωσθεί συνολικά 146 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού του Νείλου στη χώρα. Από αυτά , τα 134 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εννέα (9) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τρία (3) περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του ιού, με καταγραφή αυξημένου αριθμού περιστατικών στις ανωτέρω περιοχές.

Επισημαίνει μάλιστα ότι “καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης του ιού, κατά το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η σχολαστική τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, στις περιοχές όπου καταγράφονται περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο, αλλά και σε όλη την επικράτεια (δεδομένης της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού). Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες:

• Να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

• Να μην αφήνουν στάσιμα νερά πουθενά.

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Όπως σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και ενημερώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε τοπικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα