Αντιδρά το ΥΠΕΞ στην «εκλογή» ψευτομουφτή στην Ξάνθη

Αντιδρά το ΥΠΕΞ στην «εκλογή» ψευτομουφτή στην Ξάνθη

Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με την οποία η Άγκυρα σπεύδει να «συγχαρεί» τον νέο ψευτομουφτή της Ξάνθης. 

Η Τουρκία μάλιστα για πολλοστή φορά υιοθετεί ακραία ρητορική, κάνει λόγο για «πιέσεις» από πλευράς της Ελλάδας, ζητά την αναγνώριση του ψευτομουφτή – τη στιγμή που στην περιοχή υπάρχει αναγνωρισμένος Μουφτής – ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα». 

Μικρή η συμμετοχή 

Στις εκλογές δια βοής που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Ξάνθη συμμετείχε ιδιαίτερα μικρός αριθμός πολιτών της μειονότητας, κάτι που αποδεικνύει εμπράκτως πως παρά τις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα και τους μηχανισμούς που επιστρατεύονται στην περιοχή, η μουσουλμανική μειονότητα στην πλειοψηφία της γυρίζει την πλάτη στην Τουρκία. 

Ο Μουσταφά Τράμπα – κάτι που ήταν εξ’ αρχής γνωστό – παίρνει τη θέση του ψευτομουφτή, μετά και τις «εκλογές», οι οποίες φυσικά δεν έχουν καμία νομική ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος τη εν λόγω θέση κατείχε η Αχμέτ Μετέ, που απεβίωσε μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. 

Τα συγχαρητήρια της Άγκυρας 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Ξάνθη και αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Συγχαίρουμε τον Μουσταφά Τράμπα για τη νίκη του στις εκλογές που διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειές του να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Εκτιμούμε επίσης τις προσπάθειες της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, η οποία, κόντρα σε όλες τις πιέσεις, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διοργάνωση των εκλογών, ώστε τα αποτελέσματα να αντανακλούν τη βούληση της Μειονότητας. Από αυτή την άποψη, αναμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας, που εγγυώνται οι διεθνείς συμφωνίες, ιδίως η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη βούληση της Τουρκικής Μειονότητας. Όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομοεθνών μας».

Η απάντηση της Αθήνας 

«Η τουρκική πλευρά επιχειρεί, για μία ακόμη φορά την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι άξιον απορίας σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία, συστηματικά, παραβιάζει η Τουρκία, αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη εκλέγονται. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας υποδείξει το συγκεκριμένο άρθρο. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια.

Ως γνωστόν, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών. Ο νόμος αυτός δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη. Πλαίσιο πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Η Ελλάδα, ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης. Θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν αφανισμένης Ελληνικής Μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Συγκρατείται μάλιστα, ότι η Τουρκία προέβη σε σχετική ανακοίνωση λίγες ημέρες μετά τη θλιβερή επέτειο των «Σεπτεμβριανών» του 1955, κάτι που, αν μη τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για αναστοχασμό από την πλευρά της Τουρκίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال