Απελευθέρωση της Ξάνθης (04/10): Ένα σύντομο ιστορικό

Απελευθέρωση της Ξάνθης (04/10): Ένα σύντομο ιστορικό

Η 4η Οκτωβρίου 1919 υπήρξε το σημαντικότερο χρονικό σημείο έναρξης της νεότερης ιστορίας της Θράκης, καθώς σήμανε το τέλος της δουλείας πεντέμισι αιώνων του ελληνισμού της περιοχής και την απαρχή της ελευθερίας του. 

Σαν σήμερα η Ξάνθη απελευθερώνεται και λίγους μήνες αργότερα η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη (14 Μαΐου 1920). Η οριστική και αμετάκλητη ένταξη της Θράκης στον ελληνικό κορμό ολοκληρώνει εδαφικά τον χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον αγώνα του 1821 (τελευταία προσάρτηση τα Δωδεκάνησα το 1948).

Η στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ξάνθης την κατέστησε ήδη από τον 14ο αι. έναν σπουδαίο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις υπό οθωμανικής κτήσης πόλεις των Βαλκανίων αλλά και το μήλο της έριδας μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων τον 19ο αι., εποχή που η Ξάνθη αναπτυσσόταν οικονομικά και πληθυσμιακά, παρόλο που την Διοίκηση και τον Στρατό είχαν οι Τούρκοι. 

Το ξέσπασμα των εθνικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια επηρέασε την Ξάνθη και έγινε θύμα εθνικιστικών ανταγωνισμών (τέλη 19ου αι.) και πολεμικών αναμετρήσεων (αρχές 20ου αι). 

Ο χάρτης της περιοχής άλλαξε πολλές φορές μορφή. 

Οι συνεχείς περιπέτειες της Ξάνθης ταλανίζουν τους Ελληνο-ορθόδοξους κατοίκους της που θα υποστούν δυο φορές τη βουλγαρική κατοχή, θα βιώσουν την αγριότητα, θα προτιμήσουν την προσφυγιά, ενώ η τύχη της πόλης διακυβεύεται από πλήθος διπλωματικών προσπαθειών. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μαρτυρούν την κρισιμότητα της περιόδου· Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912–1913), Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918), το συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι (1919-1920), οι συνθήκες του Βουκουρεστίου (1913), του Νεϊγύ (1919) και των Σεβρών (1920) αποτυπώνουν τον σκληρό και συχνά αμφίρροπο αγώνα για την απελευθέρωση της Θράκης.

Η ιστορία του τόπου μας είναι η ιστορία της οικογένειάς μας. Στις εκδηλώσεις μνήμης αφουγκραζόμαστε τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και ενότητα, εξυμνούνται οι κορυφαίες στιγμές του Έθνους μας, μεταδίδονται αξίες, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η αγαστή συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών για την εξέλιξη του ανθρώπου. 

Το όραμά τους επαληθεύεται αρκεί να αναλογιστεί κανείς την πολυπολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων της Ξάνθης.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال