Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Από την αρχαία Εγνατία, στον αυτοκινητόδρομο της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Από την αρχαία Εγνατία, στον αυτοκινητόδρομο της Ξάνθης

Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης 

Στο παρελθόν οι Ρωμαίοι έφτιαξαν την αρχαία Εγνατία οδό. Και κατάφεραν να αλλάξουν πολλά. Ο κόσμος ταξίδευε τότε σε χωμάτινα μονοπάτια που περνούσαν από βουνά και πεδιάδες. 




Όταν έγινε η Ρωμαϊκή Εγνατία ήταν ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής. Μπορούσαν να φτάσουν απ’ την Ρώμη στην Αλβανία (Δυρράχιο) κι από εκεί στην Βόρειο Ελλάδα και μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο σήμερα. 

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας διασχίζει ολόκληρη την Β.Ελλάδα. Από την Ηγουμενίτσα και ως την Αλεξανδρούπολη και τα Ελληνο-τουρκικά σύνορα (650 χλμ).

Όπως παλιά έτσι και τώρα κατάφερε να τ’ αλλάξει όλα. Έβγαλε απ’ την απομόνωση πόλεις (Κοζάνη, Γρεβενά) που δύσκολα αποφάσιζες να επισκεφτείς. Τα αμέτρητα τούνελ έφεραν το διαμέρισμα της Ηπείρου (Γιάννενα) κοντά στην Ελλάδα. Όσο αφορά την Ξάνθη, μόνο οι παλαιότεροι μπορούν να εξηγήσουν στους νέους πόσο άλλαξαν οι χρονικές αποστάσεις. 




Οι 4+ ώρες για να πας στην Θεσσαλονίκη έγιναν μόνο 2, ενώ για τις γειτονικές Καβάλα και Κομοτηνή, ο χρόνος έγινε κυριολεκτικά μισός (30΄). Οι 2 ώρες ταλαιπωρίας και στροφών προς Αλεξανδρούπολη έγιναν 1+. Η πιο εντυπωσιακή μείωση χρόνου είναι αυτή που διαπιστώνεται προς Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, καθώς η παλιά οδική διάβαση “Κατάρας” αποτελεί μακρινό παρελθόν. Ενώ κάποτε αναγκαία ήταν η διανυκτέρευση, σήμερα απαιτούνται μόνο 6 ώρες οδήγηση…..

[Φωτογραφία: Αρχαία Εγνατία στην Ξάνθη, Περικλής Καλογιάννης]

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα