Ειδικό Δικαστήριο: Στο εδώλιο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη

Ειδικό Δικαστήριο: Στο εδώλιο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη

Ανοίγει η αυλαία σήμερα του Ειδικού Δικαστηρίου στο εδώλιο του οποίου κάθονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Επτά χρόνια μετά την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου Ειδικού Δικαστηρίου με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι πύλες του ανοίγουν και πάλι στις 9 το πρωί με μια υπόθεση που προκαλεί πολιτικούς τριγμούς.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, καλείται να δώσει εξηγήσεις για διαφορετικές υποθέσεις που, σύμφωνα με την κατηγορία, έχουν ως κοινό παρονομαστή την προσπάθεια του να πιέσει εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις με συγκεκριμένο τρόπο.

Κεντρικό πρόσωπο στην πρώτη υπόθεση η τότε εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη η οποία χειριζόταν υπόθεση που αφορούσε στον επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός φέρεται να της υπέδειξε «με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράϊκου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε».

Μάλιστα, στο βούλευμα αναφέρεται και συνάντηση που εμφανίζεται να έγινε τον Νοέμβριο του 2015 στο γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο υπουργείο αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στην κ. Τσατάνη κατηγορείται ότι «την προέτρεψε φορτικά και με χρήση απειλών να επιστρέψει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου, στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράϊκου προκειμένου, όπως της δήλωσε ρητά, να ασκηθούν ποινικές διώξεις, εκτιμώντας ως προδιαγεγραμμένο το γεγονός της άσκησης ποινικής δίωξης, απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της».

Τον Μάρτιο του 2017, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία να «παρότρυνε με απειλές» την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, αντεισαγγελέα εφετών, η οποία διενεργούσε έρευνα σχετικά με την εμπλοκή προσώπων σε «ύποπτες» τιμολογήσεις και συνταγογραφήσεις της Novartis, να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή. Όπως αναφέρουν στο παραπεμπτικό βούλευμα οι δικαστές ο κατηγορούμενος «της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν ελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία». Μάλιστα, περιγράφεται ότι η Ελένη Ράικου απάντησε ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να διατυπώνει σε βάρος της απειλή με τη φράση: «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Μια ακόμη προσπάθεια παρέμβασης στο έργο πρώην συναδέλφου του εισαγγελέα καταγράφεται στο αμετάκλητο βούλευμα. Σύμφωνα με τους δικαστές ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «σε επίσκεψη του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και σε ερώτησή του αν διενεργεί σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου έλεγχο, ενώ ο άνω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο, του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι» υπονοώντας να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, αν και δεν υπήρχαν». Επιπλέον, σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Παπαγγελόπουλος εμφανίζεται να «παρενέβη στο έργο του κ. Αθανασίου σχετικά με υποθέσεις που αφορούσαν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καναλαρχών και συγκεκριμένα τους Ιωάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο, απαιτώντας από τον εισαγγελέα να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος αυτών και προς τούτο ο εισαγγελέας να πιέσει τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές διατυπώνοντας απειλή ειδικά για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι οι ελεγκτές που έκαναν τον έλεγχο τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο, χωρίς να έχει στοιχεία προς τούτο».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας που αφορά το σκέλος της υπόθεσης που είναι κατηγορούμενη η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Ο πρώην υπουργός φέρεται, εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας, να πίεσε με φορτικό τρόπο την εισαγγελική λειτουργό να μην διαβιβάσει στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά που αφορούσε δυο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν τον Φεβρουάριο του 2017 στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ευνοήθηκαν φαρμακευτικές εταιρίες από τον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό.

Η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να άφησε «να αποσβεστεί προθεσμία της Βουλής για να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λόγω πέρατος και της β´ κοινοβουλευτικής περιόδου που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, αφού έστειλε το σχετικό φάκελο στη Βουλή μαζί με την υπόθεση Novartis 5 Φεβρουαρίου 2018».

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται πολύμηνη με τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με εξαίρεση τη σημερινή να πραγματοποιούνται μετά τις 14.30 το μεσημέρι κάτι που είχε γίνει και στο προηγούμενο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει την απευθείας τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, αίτημα το οποίο είναι αμφίβολο αν θα γίνει τελικά δεκτό.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ ως τακτικά μέλη έχουν κληρωθεί οι:

Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου, Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου.

Αναπληρωματικά μέλη είναι οι :Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης, Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου

Τακτική εισαγγελέας είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με αναπληρώτρια την Αριστέα Θεοδόση.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال