Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Επίδομα για ηλιακό θερμοσίφωνα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Κοινοποίηση

Επίδομα για ηλιακό θερμοσίφωνα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις


Ηλιακοί θερμοσίφωνες – Επιδότηση
: Προσεχώς νέο επίδομα για αγορά και αντικατάσταση παλαιών μονάδων –  Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις 

Έρχεται και επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας στο OPEN, στόχος είναι «έως το τέλος του χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την αντικατάσταση και νέα εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων».




Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «έχει ενταχθεί στο Re Power EU, το νέο Ταμείο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μεγάλο ποσό για αγορά και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη ότι στόχος είναι έως το τέλος του έτους να ανοίξει και η πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενώ έρχεται και το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, προοδηγός του οποίου θα δημοσιευθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.




Πρόγραμμα για 75.000 φωτοβολταϊκά που θα αφορούν αγρότες

Έρχεται πρόγραμμα για την τοποθέτηση 250.000 φωτοβολταϊκών, έως το τέλος του χρόνου, το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες.

Από τα 250.000 πάνελ, τα 150.000 θα τοποθετηθούν στις στέγες νοικοκυριών, τα 75.000 θα αφορούν αγρότες και τα 75.000 επαγγελματίες. Αυτά αφορούν την κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Επίσης έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες σε σπίτια.




Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και αποτελούσαν πάγιο αίτημα της αγοράς.

Επίδομα για ηλιακό θερμοσίφωνα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Επίδομα για ηλιακό θερμοσίφωνα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θερμοσίφωνες είναι οι πλέον ενεργοβόρες συσκευές. Με την αλλαγή του θερμοσίφωνα σε ηλιακό, στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%, η ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%).




Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα προγράμματα που είχαν «τρέξει» έως σήμερα παρά το γεγονός ότι πρόκειται και για ελληνικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας εφόσον αυξηθεί η ζήτηση.

Σε μία μέση τετραμελή οικογένεια, αν εγκατασταθεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, ο οποίος κοστίζει 800 με 1.000 ευρώ, η ηλεκτρική κατανάλωση μπορεί αμέσως να μειωθεί κατά περίπου 20%.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα