Επίδομα θέρμανσης: Κίνητρα για όσους στραφούν στο πετρέλαιο - Τι αλλάζει

Επίδομα θέρμανσης: Κίνητρα για όσους στραφούν στο πετρέλαιο - Τι αλλάζει

Επίδομα Θέρμανσης Αλλαγές: Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. ευρώ, από τα 174 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ προαναγγέλοντας ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ και είχε πάει στα 174 εκατ. ευρώ. Πλέον θα αυξηθεί στα 300 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.

«Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές», είπε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, δυσκολίες συγκεντρώνει το εγχείρημα της διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Το περυσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) εφέτος κρίνεται ανεπαρκέστατο για την κάλυψη του προβλήματος όταν οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, αν δεν τις ξεπερνούν. Και σε αυτό το μέτωπο αναζητείται ένα σχήμα κινήτρων αντικατάστασης της χρήσης φυσικού αερίου (δύσκολο) και επιδοτήσεων που θα οδηγεί σε ανεκτές επιβαρύνσεις τα συγκεκριμένα νοικοκυριά.

Τι σημαίνει η «παρέμβαση στην αντλία»

«Η παρέμβαση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους μπορεί να γίνει είτε αποφασίζοντας τη μείωση του φόρου, είτε με οριζόντια μείωση της τιμής στο ξεκίνημά της από το διυλιστήριο όπως γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Οτιδήποτε από τα δύο, οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση και θα είναι σίγουρα θετικό για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής προς τον καταναλωτή ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης» εξηγεί στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال