Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αλλάζουν όλα από τον Οκτώβριο

Κοινοποίηση

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αλλάζουν όλα από τον Οκτώβριο


Επιδότηση ρεύματος:
Τον επόμενο μήνα αλλάζουν όσα ξέραμε για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα! 




Το μοντέλο που καλύπτει, οριζόντια (δηλαδή για όλους) το 94% των αυξήσεων εγκαταλείπεται και στην θέση του σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα: Ως βασική γραμμή, οι ενισχύσεις θα υπολογίζονται βάσει κλίμακας, ενώ για όσους έχουν υψηλές καταναλώσεις, θα θεσπιστεί κίνητρο εξοικονόμησης εφόσον επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Για το φυσικό αέριο θα υπάρξει κάποια στήριξης που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καθοριστικό ρόλο στη μορφή των επιδοτήσεων θα παίξουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών θα πρέπει, έως τις 30 Σεπτεμβρίου να απαντήσουν πάνω στις προτάσεις της Κομισιόν, όπως παρουσιάστηκαν από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.




Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, με εξαίρεση το φυσικό αέριο, ορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τα έσοδα που θα προκύψουν, εκτιμώνται στα 170 δισ. ευρώ, θα στηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας. Παράλληλα, προτείνεται η υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας από όλες οι χώρες σε ποσοστό 5 % στην κατανάλωση ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και κατά μέσο όρο 10% συνολικά στην Ε.Ε. εντός του 2023. Στο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν επίσης περιλαμβάνεται η επιβολή προσωρινής εισφοράς αλληλεγγύης στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων όπως και η κρατική ενίσχυση προς τις ενεργειακές εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας.

Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών έχει οριστεί για τις 3 & 4 Oκτωβρίου στο Λουξεμβούργο ενώ επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Και πάλι το τοπίο είναι θολό καθώς πολλοί βλέπουν ως χρονικό ορίζοντα για τη λήψη αποφάσεων το διάστημα 20-21 Οκτωβρίου που είναι και το τακτικό «ραντεβού» των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα