Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιτούδης: Δεν πετύχαμε το στόχο αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι

Κοινοποίηση

Ιτούδης: Δεν πετύχαμε το στόχο αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι

Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη συνέντευξη Τύπου μετά από την αναμέτρηση με τη Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Ιτούδης, τόνισε: «Συγχαρητήρια στη Γερμανία, κέρδισε δίκαια. Είχαν εξαιρετικά ποσοστά, τους δώσαμε αυτοπεποίθηση, αλλά παλέψαμε σαν λιοντάρια και πήραμε το προβάδισμα. Το τρίτο δεκάλεπτο μάς πλήγωσε πολύ, δεν βάζαμε σουτ όμως και αυτό επηρέασε την ψυχολογία μας. Όχι λόγω της άμυνας της Γερμανίας, αλλά γιατί χάναμε εύκολα λέι απ και ελεύθερα σουτ. Το 26-10 της τρίτης περιόδου μάς πλήγωσε πολύ. Συγχαίρω τους παίκτες μου. Όπως τους είπα, υπάρχουν δύσκολες στιγμές και πρέπει να σηκωθείς όταν πέσεις. Όμως είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα από αυτό. Αναλαμβάνω την ευθύνη για κάθε λάθος τακτικής. Απολαύσαμε το ταξίδι, κάναμε πολύ κόσμο περήφανο, θέλαμε να προχωρήσουμε παραπάνω, αλλά δεν συνέβη. Επίσης είναι σπουδαίο να βλέπω τόσους Έλληνες αλλά και φιλάθλους στο γήπεδο. Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι περήφανος, καταφέραμε να φέρουμε το μπάσκετ και πάλι ψηλά. Δεν φτάσαμε στον στόχο, αλλά το χρυσό είναι ότι ο κόσμος πίστεψε και εμπιστεύτηκε την ομάδα αυτή. Ευχαριστώ από την καρδιά μου τον κόσμο που πλήρωσε για να μας στηρίξει».




Όταν ρωτήθηκε για την ομάδα της Γερμανίας, δήλωσε: «Πολλά συγχαρητήρια στη Γερμανία, είτε παίζουν στο ΝΒΑ, στην Ευρωλίγκα ή στο BCL. Ο Βάγκνερ έκανε ένεση για να βοηθήσει την ομάδα του κι αυτό λέει καλά. Έχω να πω τα καλύτερα γι’ αυτούς και τον τρόπο που παλεύουν. Είναι παράδειγμα για όσους θέλουν να πετύχουν κάτι σαν Εθνική ομάδα».

Για τους στόχους που είχε η Εθνική Ομάδα τόνισε: «Ο στόχος της Εθνικής ήταν να κερδίσει αυτό το παιχνίδι. Είχαμε προσδοκίες, όταν μπαίνεις σε μια διοργάνωση με ποιότητα έχεις προσδοκίες, αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος γι’ αυτές μέρα με τη μέρα, προπόνηση με προπόνηση και παιχνίδι με παιχνίδι. Θέλουμε οι παίκτες να επιστρέψουν στις ομάδες τους και να έρθουν ξανά στις ομάδες τους για να τη βοηθήσουν πάλι. Για να πετύχεις πρέπει να δημιουργήσεις καλές συνήθειες. Δεν πετύχαμε τον στόχο, υπάρχουν μπασκετικοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

O Γιαννούλης Λαρεντζάκης δήλωσε: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε την επίθεση των Γερμανών, δεχτήκαμε 107 πόντους και με υψηλά ποσοστά. Η Γερμανία έβαλε 17 τρίποντα. Σίγουρα άρχισαν καλά, ένιωσαν άνετα και μετά ήταν πολύ δύσκολο να το ματσάρουμε αυτό».




Χέρμπερτ (προπονητής, Γερμανία): «Επιθετικά πήγαμε καλά σε όλο το παιχνίδι. Αμυντικά όμως ήταν κλειδί η απόδοσή μας στο δεύτερο ημίχρονο και κυρίως στα πρώτα του 15 λεπτά, που παίξαμε εξαιρετικά και ελέγξαμε τον ρυθμό. Η Ελλάδα είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο, αλλά οι παίκτες μου ήταν σε αποστολή σήμερα. Είναι απίστευτο αυτό που πετύχαμε για το γερμανικό μπάσκετ, το πώς απέδωσε αυτή η ομάδα στην έδρα μας. Ο κόσμος μπορεί να συσχετιστεί και αποκτούμε ταυτότητα. Έχουμε ακόμη δύο ματς, στόχος μας είναι ένα μετάλλιο και όταν το έλεγα πριν λίγο καιρό με θεωρούσαν τρελό. Τώρα θα το απολαύσουμε και μετά θα σκεφτούμε την Ισπανία. Εγώ πάντως δεν πρόκειται να δώσω την πιστωτική μου κάρτα στους παίκτες. Ο Σρέντερ τη ζήτησε, αλλά του είπα ‘έχω πάρει τρία διαζύγια, δεν θα σου αρέσει το πιστωτικό όριο’».

Βάγκνερ (παίκτης, Γερμανία): «Ήταν πολύ δυνατό παιχνίδι. Αρχίσαμε καλά, στο δεύτερο ημίχρονο όμως βελτιώσαμε την άμυνά μας και κερδίσαμε. Η αυτοπεποίθηση παίζει μεγάλο ρόλο στο μπάσκετ και πιστεύω πως είχαμε πολλή απόψε. Κάναμε εξαιρετική δουλειά σαν ομάδα και είχαμε πολύ καλά ποσοστά στα τρίποντα. Ελπίζω η νίκη αυτή να δώσει ώθηση στο μπάσκετ στη Γερμανία. Προφανώς το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοφιλές, αλλά βλέποντας μια τέτοια διοργάνωση και την ομάδα μας να προχωρά, ελπίζω να φέρουμε κόσμο στο άθλημα».




Οι δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, δήλωσε:

«Έτσι είναι το μπάσκετ και ο αθλητισμός. Μπορεί ένας λαός να ονειρεύεται και να μην έρχονται τα πράγματα όπως θες. Είδαμε ένα μεγάλο διάστημα από την αρχή με ένα εξαιρετικό κλίμα και τον κόσμο να ‘αγκαλιάζει’ την Εθνική. Αυτή ήταν η δύναμη. Είδαμε ένα γήπεδο με 5.000 Έλληνες να είναι στο πλευρό της ομάδας και μας δίνει να καταλάβουμε πως δεν σταματά τίποτα εδώ. Η ομάδα έχει δρόμο να διανύσει και, όσο υπάρχει αγάπη από όλους, μας δίνει δύναμη και ώθηση να πάμε μπροστά. Ένα ματς χάθηκε και κοιτάμε μπροστά. Οι παίκτες είναι στεναχωρημένοι και δικαίως. Πίστεψαν πως η ομάδα μπορούσε να πάει μπροστά και δεν έγινε. Όλο το διάστημα ήταν μία παρέα και ‘δέθηκαν’ πολύ μεταξύ τους. Ήταν συναισθηματικά ‘δεμένοι’ με το όνειρο που είχαν φτιάξει στο μυαλό τους».

Δημήτρης Ιτούδης: «Η Γερμανία άξιζε τη νίκη και πρέπει να τη συγχαρούμε. Ο Ομπστ και ο Βάγκνερ είχαν 10/14 τρίποντα και μας έβαλαν 17 τρίποντα συνολικά. Αμυντικά δεν πήγε σωστά το πλάνο μας από την αρχή, βρήκαμε όμως τρόπους να επιστρέψουμε. Δεν έπρεπε να είμαστε εμείς αυτοί που κυνηγάμε. Το παιχνίδι πήγαινε εκεί. Εμείς αφήσαμε πράγματα που δεν έπρεπε, όπως τα σκριν που σούταρε ο Ομπστ ή τα πικ εν ρολ του Βάγκνερ. Η ομάδα είχε δημιουργήσει προσδοκίες, αλλά στον αθλητισμό υπάρχει και η κακή μέρα ή η καλή διάθεση των αντιπάλων. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη. Όταν στη ζωή πέφτεις, πρέπει να βρεις τρόπο να σηκωθείς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που ήταν εδώ και πλήρωσε για να μας στηρίξει. Δεν μπορέσαμε να τους δώσουμε χαρά, αλλά υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα χρώματα της Ελλάδας».




Κώστας Παπανικολάου: «Οι 107 πόντοι είναι πάρα πολλοί. Από την αρχή επιτρέψαμε στη Γερμανία να παίξει στο ρυθμό της, αυτό τους έδωσε αυτοπεποίθηση και ήταν δύσκολο να το αλλάξουμε. Είπαμε στο ημίχρονο να μπούμε δυνατά για να σπάσουμε τον ρυθμό τους, αλλά δεν εμφανιστήκαμε αντάξιοι της περίστασης. Αναλύσεις μπορούν να γίνουν πολλές, όλοι εμφανιστήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων στο πιο σημαντικό παιχνίδι. Δεν νομίζω πως αποκοιμηθήκαμε στο ημίχρονο, απλώς δώσαμε στους Γερμανούς να νιώσουν αυτοπεποίθηση. Κάθε αποκλεισμός είναι οδυνηρός, αλλά δεν νομίζω πως το ταξίδι αυτής της ομάδας τελείωσε. Αντίθετα φέτος ξεκινά ένα ταξίδι που θα έχει διάρκεια. Εύχομαι κι ελπίζω ότι έχουμε βάλει τις βάσεις για τα επόμενα καλοκαίρια κι εύχομαι κι ελπίζω όποιοι είμαστε να κάνουμε το καλύτερο».




Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, όπως νωρίτερα ο αδελφός του Κώστας, ή ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, τόνισε: «Τα έβαλαν όλα… Αυτό είναι το μπάσκετ… Δεν θα πω δικαιολογίες, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Έβαλαν 17 τρίποντα. Δεν πειράζει… Πειράζει βασικά, αλλά… κρατιέμαι. Ο Παπανικολάου, ο αρχηγός μας, ο Γιάννης, ο Σλούκας, ο Καλάθης, όλα τα παιδιά και ο κόουτς και το σταφ, χτίζουμε κάτι πολύ ωραίο και θα έρθει η ώρα. Θα έρθει! Μαμά δεν κλαίω, μην στενοχωριέσαι. Δεν είναι το τέλος, μόνο η αρχή. Αγαπάμε πολύ αυτή την ομάδα. Όσα ευχαριστώ και να πω στον κόσμο είναι λίγο. Οι Έλληνες στήριξαν την Εθνική ομάδα και την οικογένειά μου σε αυτό το ταξίδι”.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα