Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Σοβαρή σύσταση» ΣΥΡΙΖΑ σε Ζεϊμπέκ για τα περί τουρκικής μειονότητας

Κοινοποίηση

«Σοβαρή σύσταση» ΣΥΡΙΖΑ σε Ζεϊμπέκ για τα περί τουρκικής μειονότητας

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε – για μια ακόμη φορά – ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με μήλο της έριδος της μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, και αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. 




Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, όπου έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη ενώ αναφέρθηκε και σε απειλές εις βάρος του. «Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Ακολούθησε έντονη αντίδραση από πλευράς της ΝΔ, η οποία ζήτησε να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του βουλευτή της Ξάνθης. Να ανασκευάσει τη δήλωσή του άμεσα ζήτησε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως σε διαφορετική περίπτωση τίθεται μείζον ζήτημα. 

Ωστόσο άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς της Άγκυρας, με το ΥΠΕΞ της Τουρκίας να εκδίδει ανακοίνωσή σχετικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης και να ζητά από τις ελληνικές Αρχές την τιμωρία των δραστών, ενώ επαναλαμβάνει τη ρητορική περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. 

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο Twitter. 

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Ακολούθως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στην Τουρκία με την οποία τονίζει πως η Ελλάδα δεν δέχεται παρεμβάσεις από τρίτες χώρες. 

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το ΥΠΕΞ. 

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία. Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση. 




Σοβαρή παρατήρηση 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως έγινε «σοβαρή παρατήρηση» στον κ. Ζεϊμπέκ για τις επίμαχες δηλώσεις καθώς και για το γεγονός πως επέλεξε ένα κανάλι της Τουρκίας για να παραχωρήσει συνέντευξη για τα θέματα που έθιξε. 

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο» τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

«Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε. Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής» προσθέτει ο ίδιος. 

Οι επίμαχες δηλώσεις 




Στο κανάλι A Haber της τουρκικής τηλεόρασης έδωσε συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, όπου αναφέρθηκε σε  απειλές που δέχεται για τη ζωή του. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στις εκλογές Μουφτή που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, αναφέροντας ότι «Φυσικά, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αντανακλώνται πάντα στους πολιτικούς που εκπροσωπούν τον λαό της ‘Δυτικής Θράκης’ σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη ένταση. Ξέρετε ότι είχαμε εκλογές Μουφτή. Έφυγε από τη ζωή ο Μουφτής μας Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Με αυτή τη διαδικασία έγιναν ξανά εκλογές. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη».

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναφέρθηκε και στην περίοδο που τού επιτέθηκαν, ως βουλευτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Χρυσής Αυγής. «Αυτή η προσβολή προς εμένα δεν είναι καινούργια. Ξέρετε ότι το 2015 το κόμμα μας ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα. Τότε υπήρχε το φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Μου επιτέθηκαν ακόμη και μέσα στη Βουλή. Συχνά κατηγορούμαι ως Τούρκος κατάσκοπος στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας πολίτης σε ζωντανή σύνδεση είπε κάτι απίστευτο. Είπε ότι αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ζεϊμπέκ θα ήταν το πρώτο άτομο που θα σκότωνα. Φυσικά, η προσωπικότητα αυτού που το είπε είναι δευτερεύον θέμα εδώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο δημοσιογράφος που παρουσίαζε το πρόγραμμα στο κανάλι δεν πήρε καμία πρωτοβουλία. Είδαμε, μάλιστα, ότι ενθάρρυνε και δεν καταδίκασε αυτόν που τα είπε αυτά. Ξεκινήσαμε λοιπόν τη νομική διαδικασία. Έκανα αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης και στο Αστυνομικό Τμήμα», είπε.

«Υπάρχουν επιπλέον μέτρα προστασίας; Και νιώθετε άγχος ή ανησυχία;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με τον ίδιο να απαντά:




«Όχι, όχι. Όπως είπαμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δίκαιη υπόθεση της μειονότητας εντός του νομικού πλαισίου. Φυσικά, οι απειλές έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Δεν μας πτοούν, μας τροφοδοτούν ακόμα πιο αποφασιστικά. Γιατί έχουμε δίκαιο σκοπό. Έχουμε, δηλαδή, δίκαιο σκοπό στην εκπαίδευση, στη διαχείριση ιδρυμάτων, στη διαχείριση του μουφτή μας, στην ελευθερία προσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας. Και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του νόμου. Άρα, δεν υπάρχει τίποτα μη φυσιολογικό εδώ. Αλλά φυσικά, είναι λυπηρό και προβληματικό να μας υποβάλλουν το 2022 σε τέτοια πράγματα στην Ελλάδα, που λέγεται κοιτίδα της δημοκρατίας. Όπως είπα, θα συνεχίσουμε με τον τρόπο που ξέρουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά για εμάς. Φυσικά, είπαν ότι μπορείτε να αυξήσετε την προστασία αν θέλετε. Είπαμε ότι δεν χρειάζεται. Έχω ήδη τους δικούς μου σωματοφύλακες που μου έχει διαθέσει το Κοινοβούλιο. Έχω αστυνομικό σωματοφύλακα, έναν στην πόλη μου και έναν στην Αθήνα. Εκτός από αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Όπως είπαμε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ‘τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’ μέχρι τέλους στο δίκαιο σκοπό μας». 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα