Νέα επένδυση 175 εκατ. από τη Sunlight στην Ξάνθη

Νέα επένδυση 175 εκατ. από τη Sunlight στην Ξάνθη

Mε ίδια κεφάλαια, δανεισμό και συμμετοχή στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022 θα χρηματοδοτηθεί η νέα μεγάλη επένδυση της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας στο εργοστάσιο της Ξάνθης που αφορά κυρίως στην προσθήκη γραμμής παραγωγής ηλεκτροχημικών στοιχείων λιθίου νέας τεχνολογίας, στην αυτοματοποίηση της ήδη υπάρχουσας γραμμής συναρμολόγησης συστοιχιών λιθίου με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής συστοιχιών λιθίου και στον εκσυγχρονισμό/προσθήκη εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων συσσωρευτών μολύβδου-οξέος.

Με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η διαβούλευση της οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (θα διεξάγεται μέχρι 22/11/2022), το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής ηλεκτροχημικών συσσωρευτών λιθίου με απώτερο σκοπό την εξέλιξη της κατασκευής συσσωρευτών νέας τεχνολογίας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός και αυτοματοποίηση της υφιστάμενης γραμμής συναρμολόγησης συστοιχιών λιθίου και αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των συσσωρευτών μολύβδου – οξέος και ιόντων λιθίου στοχεύοντας στην αποδοτικότερη και ασφαλέστερη παραγωγική διαδικασία.

Επιπλέον, με την αύξηση του δυναμικού παραγωγής, η εταιρεία ενισχύει τις εξαγωγές προϊόντων σε πολλές χώρες εγκαθιδρύοντας μία σημαντική θέση στον χώρο της ανάπτυξης, παραγωγής και διακίνησης προϊόντων συσσωρευτών υψηλών προδιαγραφών.

Σήμερα η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του αδειοδοτημένου έργου ανέρχεται σε:

• 110.125 t/έτος στοιχείων συσσωρευτών μολύβδου

• 46 t/έτος στοιχείων συσσωρευτών τορπιλών και μπαταριών συσσωρευτών τορπιλών

• 4 t/έτος συσσωρευτών ιόντων λιθίου

• 600 t/έτος συστοιχιών ιόντων λιθίου.

Κατόπιν της αιτούμενης τροποποίησης η δυναμικότητα θα αυξηθεί σε:

• 189.205 t/έτος στοιχείων συσσωρευτών μολύβδου

• 46 t/έτος στοιχείων συσσωρευτών τορπιλών και μπαταριών συσσωρευτών τορπιλών

• 2.888 t/έτος συστοιχιών ιόντων λιθίου

• 798 t/έτος ηλεκτροχημικών στοιχείων λιθίου.

Οφέλη από την λειτουργία του έργου

Ο εκσυγχρονισμός της μονάδας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα με οικονομικά οφέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και της λειτουργίας και την ενίσχυση του τριτογενούς τομέα γενικότερα (μεταφορές, εμπορικές επιχειρήσεις, κατασκευές, συντηρήσεις, κλπ.).

Επίσης η σημαντική αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στην τοπική κοινωνία της περιοχής εγκατάστασης και συμβάλλει στη μείωση του δείκτη ανεργίας της περιοχής.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μονάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, εξάγοντας πάνω από το 90% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες, η ανάπτυξη της εταιρείας είναι σημαντική τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία. 

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال