Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συρίγος από Ξάνθη: «Στη Μικρά Ασία πήγαμε για να ελευθερώσουμε τα σπίτια μας»

Κοινοποίηση

Συρίγος από Ξάνθη: «Στη Μικρά Ασία πήγαμε για να ελευθερώσουμε τα σπίτια μας»


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (16/09) ο υφυπουργός Παιδείας και αν. καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος ως κεντρικός ομιλητής του αφιερώματος που διοργάνωσε η Μητρόπολη με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. 




Ο κ. Συρίγος παρουσίασε το βιβλίο «Μικρασιατική Καταστροφή 50 ερωτήματα και απαντήσεις», που έχει γράψει μαζί με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου και προχώρησε σε μια σύντομη αλλά άκρως περιγραφική αναφορά στα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

«Θερμές ευχαριστίες στη Μητρόπολη, που μου δίνει τη δυνατότητα στα 100 ακριβώς χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή να μιλήσω για αυτό το γεγονός σε μια περιοχή της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι προσφυγικής καταγωγής» σημείωσε ο υφυπουργός.

«Ένα κλασσικό ερώτημα που ακούω κατά καιρούς είναι το τι δουλειά είχαμε να μπλεχτούμε σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να γίνουμε το πιόνι των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες την τελευταία στιγμή μας παράτησαν και την πατήσαμε. Αυτό το λένε και κάποιοι Έλληνες, το λέει και πολύ συχνά τελευταία ο Ερντογάν που αναφέρεται στο ότι, στη δική τους αντίληψη το 1919 πήγαμε στη Μικρά Ασία ως εντολοδόχοι των μεγάλων δυνάμεων» πρόσθεσε ο κ. Συρίγος, εξηγώντας πως «ξεκινώ από μια βασική αρχή, δεν νοείται ιμπεριαλιστικός πόλεμος όταν πας να ελευθερώσεις το σπίτι σου. Και στην προκειμένη περίπτωση στη Μικρά Ασία πήγαμε για να ελευθερώσουμε τα σπίτια μας». 




Συρίγος από Ξάνθη: «Στη Μικρά Ασία πήγαμε για να ελευθερώσουμε τα σπίτια μας»

Σχολιάζοντας την εκστρατεία του Βενιζέλου αλλά και τις περιοχές που διεκδίκησε η Ελλάδα, ο υφυπουργός τόνισε πως «ο Βενιζέλος δεν διεκδίκησε όλη την περιοχή της Μικράς Ασίας. Για ποιο λόγο; Διότι – και εδώ είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε κατά νου όταν μιλάμε για αυτά τα θέματα – η Μικρά Ασία κατοικείτο από ελληνικούς πληθυσμούς στο σύνολό της μέχρι το 1071. Μετά αρχίζει ο σταδιακός εξισλαμισμός και εκτουρκισμός των πληθυσμών. Με αποτέλεσμα το 1912-13, στην περιοχή ελληνικοί πληθυσμοί σε μεγάλες ομάδες να μένουν κατά μήκος των Μικρασιατικών παραλιών στην περιοχή του Αιγαίου, σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις ελληνικού πληθυσμού όπως η Καππαδοκία, στον Πόντο, όπου μάλιστα είναι η μοναδική περιοχή στην οποία διατηρείται η παλιά σύνδεση του κατοίκου με το χωρίο του. Ο Πόντος έχει τα περισσότερα μικρά ελληνικά χωριά από οποιαδήποτε άλλες περιοχή της Μικράς Ασίας. Υπολογίζεται ότι ο ελληνικός πληθυσμός στη Μικρά Ασία αντιστοιχούσε γύρω στο 18% του συνολικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας. Ο Βενιζέλος δεν διεκδίκησε όλη την περιοχή της Μικράς Ασίας αλλά την περιοχή εκείνη στην οποία είχαμε την πλειοψηφία». 




Συρίγος από Ξάνθη: «Στη Μικρά Ασία πήγαμε για να ελευθερώσουμε τα σπίτια μας»

Μάλιστα ο κ. Συρίγος έδωσε απάντηση και στο ερώτημα – το οποίο όπως διευκρίνισε επίσης ακούει αρκετά συχνά – γιατί η Ελλάδα δεν διεκδίκησε τότε και την Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε, την περίοδο εκείνη, στην Πόλη κατοικούσαν περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες και οι μουσουλμάνοι ήταν περισσότεροι και βάσει των διεθνών αρχών που ίσχυαν τότε μια αντίστοιχη διεκδίκηση δεν θα είχε βάση. Ωστόσο ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς σε έναν ακόμη λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε να «καρποφορήσει» μια τέτοια διεκδίκηση. «Η Κωνσταντινούπολη είναι το διαμάντι της περιοχής και όποιος την είχε θα αναβαθμιζόταν. Αν η Ελλάδα έπαιρνε την Κωνσταντινούπολη ο μεγάλος κίνδυνος ήταν ότι οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, και κυρίως η Ιταλία, θα προβληματίζονταν και θα αντιδρούσαν. Οπότε ο Βενιζέλος διεκδίκησε την περιοχή της Σμύρνης, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του πληθυσμού» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα