Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Βουλγαρία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αμέσως

Κοινοποίηση

Η Βουλγαρία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αμέσως

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, τους Βούλγαρους να μην ταξιδέψουν στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης εκεί. Συνιστάται επίσης στους Βούλγαρους που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας να εξετάσουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν επειγόντως τη χώρα, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα σήμερα μέσα μεταφοράς.




«Συνιστάται στους Βούλγαρους που παραμένουν στη Ρωσία να είναι σε εξαιρετική εγρήγορση, να αποφεύγουν τα μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλοί και να λαμβάνουν υπόψη τους την εξέλιξη της κατάστασης με όλη την απαραίτητη προσοχή», αναφέρει το μήνυμα του υπουργείου.

Η κινητοποίηση περίπου 300.000 εφέδρων στη Ρωσία έχει οδηγήσει στις πρώτες διαμαρτυρίες διαρκείας από την έναρξη της εισβολής, με μια ομάδα παρακολούθησης να εκτιμά ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Οποιαδήποτε δημόσια κριτική της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας απαγορεύεται, αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία κήρυξε τον Μάρτιο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, ως εχθρικά κράτη. Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίηση στις 21 Σεπτεμβρίου και υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία. Δυο ημέρες αργότερα ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σχολίασε ότι οι αποφάσεις του Ρώσου προέδρου για μερική κινητοποίηση θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια με δύσκολα προβλέψιμες συνέπειες.




«Είναι απαράδεκτο να διαδραματίζεται μια πυρηνική απειλή τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όσο παράλογο κι αν είναι, δεν μπορεί να αγνοηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία δεν θα αναγνωρίσει τα «δημοψηφίσματα σε μια ζώνη μάχης, όπου οι οβίδες πέφτουν δίπλα στις κάλπες».

euractiv.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα