Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Οργή φοιτητών για το χειρόφρενο στη δωρεάν μετακίνηση

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Οργή φοιτητών για το χειρόφρενο στη δωρεάν μετακίνηση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ 

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ !!! 

Μόλις μία (!!!) μέρα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και μόνο μετά από κινητοποίηση του Συλλόγου μας και άλλων Φοιτητικών Συλλόγων της περιοχής στη Πρυτανεία, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΔΠΘ για τις μεταφορές μας. 

Σε μια περίοδο που εμείς και οι οικογένειες μας ματώνουν για να μπορούμε να σπουδάσουμε και ενώ η ακρίβεια και άρα το κόστος σπουδών καλπάζουν , βλέπουμε να εξελίσσεται η επίθεση στα δικαιώματά μας με τελευταία εξέλιξη το γεγονός ότι είναι στον αέρα η δωρεάν μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών σε Ξάνθη και Κομοτηνή, εν μέσω μάλιστα εξεταστικής περιόδου! Αντί να υπάρξει επίσημη ενημέρωση το ΔΠΘ κράτησε σιγή ιχθύος και φτάσαμε στο σημείο να ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα ότι σε λίγες μόλις μέρες δεν θα ξέρουμε πώς και αν θα πάμε να δώσουμε τα μαθήματά μας. 




Οι αρχές του πανεπιστημίου, ενώ ήταν ενήμερες για την διακοπή της σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ, δεν πίεσαν αρκετά για την ανανέωση της, με αποτέλεσμα να έχουμε καταλήξει μια ανάσα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, χωρίς να υπάρχει δωρεάν τρόπος μετακίνησης μας. 

Η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί είναι αποτέλεσμα της τραγικής έλλειψης χρηματοδότησης των ιδρυμάτων για τις ανάγκες μας , αφού μπορεί οι κυβερνήσεις να βαφτίζουν αναβάθμιση τους νόμους που περνάνε για να επιτεθούν στην αξία των πτυχίων μας ,όμως εμείς αυτή την “αναβάθμιση” την ξέρουμε καλά ,όταν καλούμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουμε. Είναι αποτέλεσμα και της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την παιδεία που δίνουν την φοιτητική μέριμνα κομμάτι κομμάτι σε εργολαβικές εταιρίες για να κερδοφορούν στην πλάτη των αναγκών μας , όπως γίνεται με την σίτιση, με τις μεταφορές. 

Για την κυβέρνηση και το υπουργείο οι φοιτητικές παροχές είναι βάρος το οποίο θέλουν να μεταφερθεί στις πλάτες μας, ενώ την ιδιά στιγμή βλέπουμε ότι υπάρχουν λεφτά για την υλοποίηση των δικών τους σχεδιασμών. Είτε αυτό λέγεται δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοκαναλάρχες, είτε πολεμικοί εξοπλισμοί είτε Πανεπιστημιακή Αστυνομία, είτε φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κ.α.. 

Μία τέτοια εξέλιξη αντικειμενικά προσθέτει ένα τεράστιο βάρος στην τσέπη των φοιτητών ειδικά από την στιγμή που υπάρχει η σκέψη για επιβολή εισιτηρίου για τα δρομολόγια από και προς τις σχολές. 




Κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούμε να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο , όπως είναι το δικαίωμα στις δωρεάν μετακινήσεις. Δεν θα δεχτούμε κανένας φοιτητής να χάσει το μάθημα της εξεταστικής του επειδή δεν θα μπορεί να πληρώσει το εισιτήριο του λεωφορείου. 

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα της μεταφοράς μας με ευθύνη του ΔΠΘ και του Υπουργείου, να δοθεί έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης για της μεταφορές. 

• ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ! 

• ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ! 

• ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ – ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ! 

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ: 

• Παρέμβαση του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο 

• Παρέμβαση στις στάσεις και στα τμήματα τη Πέμπτη 1/9 από τις 8:30, ώστε να διασφαλιστεί πώς δεν θα ζητηθεί από κανέναν φοιτητή να πληρώσει εισιτήριο

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα