Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυξημένη ζήτηση για σόμπες στην Ξάνθη [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση

Αυξημένη ζήτηση για σόμπες στην Ξάνθη [ΦΩΤΟ]


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 

Στροφή στις σόμπες φαίνεται πως κάνουν φέτος οι περισσότεροι κάτοικοι στην Ξάνθη, με τη ζήτηση να καταγράφεται αυξημένη, ενώ ο προβληματισμός σχετικά με τα υψηλά κόστη θέρμανσης παραμένει έντονος. 




Στην Ξάνθη μάλιστα, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, υπάρχει μια αναμονή 1-1,5 μήνα για την παράδοση νεών σομπών, ενώ το ράλι ανόδου στις πρώτες ύλες όπως το σίδερο και η λαμαρίνα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τιμή πώλησης, η οποία καταγράφεται «τσιμπημένη» σε σχέση με πέρσι. 

«Η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω της κατάστασης που επικρατεί και ο κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση για το εάν θα βάλει πετρέλαιο, πέλλετ, ξύλα, εμφιαλωμένο αέριο, φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας. Όλα τα νοικοκυριά έχουν υπερχρεωθεί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει 3 και 5 φορές τη θέρμανση, οπότε βρίσκονται σε απόγνωση» εξηγεί ο Σπύρος Κάλφας, έμπειρος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας σομπών στην Ξάνθη. 

«Τα ξύλα έχουν ακριβύνει, από 11 λεπτά έγιναν 30 λεπτά το κιλό. Έχουμε ξεφύγει λίγο για τα δεδομένα των πορτοφολιών των Ξανθιωτών. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Που θα πάει το πετρέλαιο, που θα έρθει το φυσικό αέριο, γιατί βλέπουμε ότι στην Ξάνθη έχει σκάψει όλη την πόλη ο εργολάβος για να μας συνδέσει με το φυσικό αέριο και κανείς δεν ξέρει σε τι τιμή θα το πάρει. Παράλληλα, δεν ξέρουμε που θα φτάσει το εμφιαλωμένο αέριο, γιατί κάποιοι τα τελευταία χρόνια έβαλαν εμφιαλωμένο αέριο και δουλεύουν με φιάλες στην περιοχή» προσθέτει ο ίδιος. 

Αυξημένη ζήτηση για σόμπες στην Ξάνθη [ΦΩΤΟ]
Στην Ξάνθη κατασκευάζονται σήμερα σόμπες ελληνικές στη ΒΙΠΕ από τον κ. Κάλφα

Αναμονή 1,5 μήνα 

Η εταιρία του κ. Κάλφα παράγει σόμπες ελληνικές σε μια σύγχρονη μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης, ωστόσο όπως τονίζει ο ίδιος ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης υπάρχει πρακτικά λίστα αναμονής ως προς την παράδοση των θερμαστρών. 




«Σήμερα, υπάρχει αναμονή 1 με 1,5 μήνα στο να παραδώσουμε θερμάστρες πετρελαίου ή ξύλου, αυτό το βλέπουμε παντού, γιατί υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Έπεσαν στο τραπέζι συζητήσεις ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος και ο κόσμος άρχισε να ψάχνει άλλες λύσεις τώρα, να πάρει ξύλα και αέριο εμφιαλωμένο που δεν χρειάζεται υποβοήθηση της ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς μπορούν να είναι αυτόνομοι» εξηγεί ο ίδιος, για να προσθέσει πως «υπάρχει μια αυξημένη κίνηση και δεν προλαβαίνουμε και εμείς σαν κατασκευαστές τον κόσμο και τη ζήτηση αυτή». 

Την ίδια στιγμή καταγράφεται και άνοδος των τιμών, λόγω του ράλι ανόδου στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θερμαστρών. «Είναι επακόλουθο ότι θα επηρεαστούν οι τιμές και έχουν ήδη επηρεαστεί καθώς είναι περίπου στο 30-40% πάνω σε σχέση με πέρσι. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρώτη ύλη, που σε εμάς είναι το σίδερο και η λαμαρίνα, έχει 90% αύξηση, αλλά και όλα τα υπόλοιπα είδη έχουν πάρει μια αύξηση 20-30%» υπογραμμίζει ο έμπειρος επιχειρηματίας από την Ξάνθη. 

«Βλέπω ότι θα γυρίσουμε στα παλιά. Ένα δωμάτιο θα έχει θέρμανση και όλοι θα είναι μαζεμένοι εκεί, όπως γινόταν τη δεκαετία του ’70 και του ’80» προσθέτει με νόημα ο ίδιος.  

Αυξημένη ζήτηση για σόμπες στην Ξάνθη [ΦΩΤΟ]
Η αυξημένη ζήτηση για θερμάστρες δημιουργεί… λίστα αναμονής

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα