Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Ακρίβεια: Καλπάζουν και πάλι οι τιμές σε καύσιμα και ρεύμα

Κοινοποίηση

Ακρίβεια: Καλπάζουν και πάλι οι τιμές σε καύσιμα και ρεύμα

Σφίγγει ξανά ο κλοιός της ακρίβειας γύρω από την οικονομία και την κοινωνία. Μετά από μία περίοδο σχετικής αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα οι ανατιμήσεις επανήλθαν και μάλιστα δριμύτερες λίγες ημέρες μάλιστα πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις ενδείξεις να οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως η τιμή στην αρχή να είναι εφάμιλλη ή κοντά σε αυτή που είχε κλείσει η χρονιά και ήταν στα επίπεδα του 1,60 ευρώ το λίτρο.




Την ίδια στιγμή η ανάφλεξη στο μέτωπο της Ουκρανίας, επαναφέρει τον εφιάλτη με πιθανές αυξήσεις ή ελλείψεις στο φυσικό αέριο, σε μία ημέρα μάλιστα που ενώ όλα έδειχναν ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες, η τάση αναστράφηκε απόρροια της κατάστασης που επικρατεί εκ νέου στην Ουκρανία.

Έτσι η τιμή ξεπέρασε και πάλι τα 150 ευρώ. Παράλληλα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από ένα διάστημα σχετικά χαμηλών πτήσεων που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει κάτω από τα 300 ευρώ για πέντε συνεχείς ημέρες, χθες σημειώθηκε σημαντική άνοδος της τάξεως του 36,01% σκαρφαλώνοντας στα 379,26 ευρώ η μεγαβατώρα.

Και όλα αυτά την ημέρα που ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο που βρέθηκε μία ανάσα από το υψηλό του 2022. Διαμορφώθηκε στο 12% με την τιμή του φυσικού αερίου να είναι αυτή που προκαλεί τρόμο. Αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 κατά 332% .

Όμως και αυτή την στιγμή που έχει αποκλιμακωθεί – σχετικά – η τιμή, είναι 297% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή πέρυσι. Συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου του 2021 ήταν στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισε στα 159,3 ευρώ.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, σε διεθνές επίπεδα, χθες ανακόπηκε το σερί ανόδου. Υποχώρησε κατά 2,33% στα 95,6 δολάρια το βαρέλι, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κατά περίπου 13 δολάρια υψηλότερα από ότι είχε δύο εβδομάδες πριν.




Στην αντλία τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν προοιωνίζονται. Η τιμή του πετρελαίου είναι πλέον και με σφραγίδα πάνω από αυτή της βενζίνης. Συγκεκριμένα στην Αττική το diesel κίνησης κινείται στην περιοχή του 2,050 ευρώ το λίτρο, ενώ στην επαρχία η επικρατούσα τιμή αγγίζει ή και υπερβαίνει τα 2,1 ευρώ.

Η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε και αυτή τα 2 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών που αναφέρονται στην προχθεσινή ημέρα, η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν στα 2,024 ευρώ το λίτρο, την ώρα που η μέση τιμή για την βενζίνη ήταν στα 2,010 ευρώ το λίτρο. Μία άνοδος ιδιαίτερα μεγάλη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και βέβαια αυτό που όλοι φοβόντουσαν, ότι δηλαδή το πετρέλαιο θα ήταν πιο ακριβό από την βενζίνη είναι πλέον πραγματικότητα.

Μία εβδομάδα πριν η μέση τιμή για το πετρέλαιο ήταν στα 1,858 ευρώ το λίτρο, αύξηση δηλαδή της τάξεως των 17 λεπτών το λίτρο, ενώ την ίδια περίοδο η μέση τιμή για την βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν στις 2 Οκτωβρίου στα 1,978 ευρώ το λίτρο και χθες ήταν στα 2,010 ευρώ, αύξηση περίπου 3 λεπτών.

newsit.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα