Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δράμα: Η ενεργειακή κρίση «χτυπάει» και την Ονειρούπολη

Κοινοποίηση

Δράμα: Η ενεργειακή κρίση «χτυπάει» και την Ονειρούπολη

Με πυρετώδεις ρυθμούς πραγματοποιούνται στη Δράμα οι προετοιμασίες για την Ονειρούπολη, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο χωριό που ζωντανεύει για 19η χρονιά και μετά από τα δύο χρόνια περιορισμών που έφερε η πανδημική κρίση.

Με το μείζον θέμα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως να είναι το ενεργειακό και η ακρίβεια στο ρεύμα και τα καύσιμα, προβληματισμό προκαλεί στους διοργανωτές της Ονειρούπολης το πώς θα λειτουργήσει φέτος με λαμπρότητα για ένα μήνα –από 4 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου– το χριστουγεννιάτικο χωριό, κάνοντας εξοικονόμηση στην ενέργεια.

«Σκεφτόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις που δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και την κίνηση αλλά θα είναι ωφέλιμες για την εξοικονόμηση ενέργειας», αναφέρει στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, προσθέτοντας πως η διοίκηση του δήμου Δράμας επεξεργάζεται σχέδια όπως το κλείσιμο των φώτων και των λαμπιονιών για ορισμένες ώρες.




Αύξηση του κατασκευαστικού κόστους – Η δύσκολη «εξίσωση» της φωταγώγησης

«Η Ονειρούπολη είναι μια διοργάνωση ενεργοβόρα. Τόσο στη θέρμανση των εθελοντών και των ανθρώπων που συμμετέχουν στις δράσεις, που ζεσταίνονται με σόμπες υγραερίου, όσο και στη λειτουργία του λούνα παρκ και τη φωταγώγηση. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει φέρει και αύξηση του κατασκευαστικού κόστους. Επεξεργαζόμαστε τρόπους με την οργανωτική επιτροπή της Ονειρούπολης αλλά και με την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του δήμου, για το πώς θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της εξοικονόμησης και της φωταγώγησης. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με το ωράριο. Ελπίζουμε να έχουμε μια φωταγωγημένη πόλη, που θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και δραστηριότητα. Αυτή θα είναι η δική μας πρόταση. Αν φυσικά δεν υπάρχει κάποια εντολή ή δεν μας δοθεί κάποια κατεύθυνση από το κράτος», όπως υπογραμμίζει.

Το μόνο οριζόντιο μέτρο από την κυβέρνηση, προσθέτει ο κ. Τάσσου, είναι ότι οι διοργανωτές πρέπει να κάνουν 35% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με πέρυσι προκειμένου να δικαιούνται επιχορήγηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Μέσα σε αυτά που προβληματίζουν τους διοργανωτές όμως είναι και το αυξημένο κόστος της βενζίνης, που θα αποτελέσει αποθαρρυντικό παράγοντα για επισκέπτες όμορων νομών ώστε να έρθουν όπως συνήθιζαν, στην Ονειρούπολη με το αυτοκίνητο για μια ημερήσια εξόρμηση. «Είναι σίγουρο ότι με τη βενζίνη στο 2,20€ θα αποτρέπονται πολλές φορές να έρθουν κοντινοί επισκέπτες που ήταν και ο άμεσος στόχος της διοργάνωσης. Όλα αυτά προσπαθούμε να δούμε πώς θα τα αναχαιτίσουμε και με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την επιτυχία της διοργάνωσης».




Ονειρούπολη μετά από δύο χρόνια περιορισμών

Η φετινή Ονειρούπολη έρχεται μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω του κορωνοϊού και οι Δραμινοί την περιμένουν με ανυπομονησία τόσο για λόγους ψυχολογίας, αφού για ένα μήνα η πόλη ζωντανεύει, όσο και για οικονομικούς λόγους αφού η διοργάνωση αποτελεί ανάσα για την περιοχή εν μέσω του χειμώνα.

«Η Δράμα βιώνει τις συνέπειες της κρίσης. Είναι ευκαιρία όμως στην περίοδο των Χριστουγέννων η πόλη να πάρει έναν άλλο αέρα, να υποδεχτεί κόσμο, να γεμίσει φως, μουσικές και άρωμα γιορτών. Νομίζω ότι φέτος το έχουμε ανάγκη λίγο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Είχαμε δύο χρόνια ουσιαστικής αποχής από την Ονειρούπολη. Η διοργάνωσή της έγινε υπό το πρίσμα των περιοριστικών μέτρων. Φέτος, μετά από δύο χρόνια απομόνωσης και φόβου και μέσα σε ένα κλίμα οικονομικά ζοφερό, όλοι περιμένουμε την ευκαιρία για λίγη θετική ενέργεια», σημειώνει στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Οι φετινές δράσεις




Η διοίκηση του δήμου Δράμας επενδύει φέτος σε ένα ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την Ονειρούπολη, με διαδραστικές ασχολίες για τα παιδιά, λούνα παρκ, παγοδρόμιο, τρενάκι ξενάγησης στην πόλη, δωρεάν δράσεις και πλούσια φωταγώγηση όσο είναι εφικτό.

«Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει σε διοικητικό και σε πραγματικό επίπεδο. Έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιλογής των αναδόχων που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες. Έχουμε απευθύνει δύο δημόσια καλέσματα, το ένα σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, ομάδες ανθρώπων, ακόμα και ιδιώτες, μπάντες, μουσικά σύνολα και χορωδίες ώστε να κάνουν την πρότασή τους και να τους δώσουμε την ευκαιρία μέσω του κεντρικού stage να αναδείξουν αυτά που έχουν να προσφέρουν προς τον κόσμο. Το δεύτερο κάλεσμα έχει να κάνει με οικονομικούς φορείς προκειμένου να αναλάβουν δράσεις της Ονειρούπολης», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Και συμπληρώνει πως κάθε χρόνο, όταν ξεκινούν οι ετοιμασίες για την Ονειρούπολη, οι διοργανωτές προσπαθούν να παραμένουν εστιασμένοι στο στόχο που είναι να παραδώσουν στην κοινωνία της Δράμας ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο χωριό. «Άμα δεν διατηρήσουμε εμείς ακμαίο το ηθικό, δε μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να έχουν αισιοδοξία».

ThessToday.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα