Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΟΣ: «Ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Ξάνθης χάνεται για πάντα!»

Κοινοποίηση

ΕΟΣ: «Ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Ξάνθης χάνεται για πάντα!»

Το καμπανάκι του κινδύνου για ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής κρούει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει: 




«Μόλις τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες φροντίδας και σήμανσης του μονοπατιού που ενώνει τα χωριά Πίλημα, Γέρακα , Μέγα Εύμοιρο και Λυκοδρόμιο. Ενός σημαντικού κάποτε μονοπατιού που συνέδεε τα χωριά αυτά με την πόλη της Ξάνθης. Πολλοί από εμάς (όπως και πολλές ξανθιώτικες οικογένειες) μυήσαμε τα παιδιά μας στο μαγικό κόσμο του βουνού και του δάσους περπατώντας στο πανέμορφο-ιδιαίτερα το φθινόπωρο- μονοπάτι. Ήταν πάντα μια από τις αγαπημένες διαδρομές του ΕΟΣ αλλά και πολλών ξανθιωτών.

Φθινόπωρο και τώρα που άρχισε η καταστροφή του. 

Προκειμένου να υδροδοτηθούν τα τρία χωριά, με νερό από την περιοχή του Λυκοδρομίου, εγκρίθηκε έργο κατασκευής δρόμου για να περάσει ο σωλήνας υδροδότησης. Στο μεγαλύτερο τμήμα του ο νέος δρόμος χαράχτηκε πάνω στο παλιό μονοπάτι. Το έργο, απ’ όσο γνωρίζουμε είναι της ΔΕΥΑΞ, και πήρε την έγκριση των δασικών αρχών. Προβλέπει δρόμο πλάτους τριών μέτρων, ενώ των εκσκαφέων προηγείται υλοτόμηση σε αρκετά μεγαλύτερο πλάτος. 

Ξέρουμε πολύ καλά το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής και σαφώς θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει κάποιο έργο ώστε να λυθεί.

Αναρωτιόμαστε όμως….

 Έπρεπε ο δρόμος να κατασκευαστεί πάνω στο παλιό μονοπάτι; Δεν μπορούσε να γίνει άλλη χάραξη;

Θα μπορούσε άραγε να κατασκευαστεί το έργο με μικρότερα μηχανήματα (και φάρδος) ώστε να μην καταστραφεί;




Μάλλον το θέμα δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους υπεύθυνους, γιατί θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση ώστε και το έργο να γίνει αλλά να σωθεί και το όμορφο δάσος καθώς και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αυτή τη φορά, δυστυχώς, δεν το προλάβαμε ελπίζουμε όμως ότι στο μέλλον θα γίνονται καλύτερες μελέτες σε αντίστοιχα έργα. Η ιστορία μας και το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικά!

Ελπίζουμε τουλάχιστον να βρεθεί τρόπος να κλείσει ο νέος δρόμος, μετά το πέρας των εργασιών, ώστε στα τραυματισμένα τμήματα, μέσα στα επόμενα 25-30 χρόνια να αναγεννηθεί το δάσος (και να το περπατήσουν τουλάχιστον τα εγγόνια μας). Αν δε γίνει αυτό, φοβόμαστε πως (με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη) η λαθροϋλοτομία  θα είναι η επόμενη πληγή της περιοχής.

Οι εργασίες δεν έχουν (ακόμα) φτάσει στο ωραιότερο κομμάτι του μονοπατιού, ανάμεσα στα χωριά Πίλημα και Γέρακα. Όσοι θέλετε να το χαρείτε τελευταία φορά κι όσοι δεν το γνωρίσατε, προλαβαίνετε.

Το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε τις πινακίδες σήμανσης (που θα χάνονταν μαζί με τα δέντρα) και να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες ακόμα για να το θυμόμαστε!». 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα