Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ποιοι δικαιούνται αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Αναλυτικά παραδείγματα

Κοινοποίηση

Ποιοι δικαιούνται αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Αναλυτικά παραδείγματα

Η συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές που θα αφήνουν εκτός επιδόματος αρκετούς από τους περσινούς δικαιούχους, οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγές τις τελευταίας στιγμής. Οι αλλαγές θα δώσει το δικαίωμα σε όσους καλύπτουν όλα τα κριτήρια να πληρωθούν έως και 1.600 ευρώ για επίδομα θέρμανσης, εφόσον αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν φέτος για πρώτη χρονιά πετρέλαιο θέρμανσης.




Οι οριστικές αποφάσεις θα καταγραφούν στην υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται άμεσα, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι όσοι υποβάλλουν νωρίς την αίτηση τους να πληρωθούν ολόκληρο το ποσό μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν αφορούν το «ταβάνι» που θα μπορούν να λάβουν ως επίδομα οι δικαιούχοι. Συγκεκριμένα, όσοι ήδη χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους θέρμανσης το επίδομα θα κυμανθεί από 100 ευρώ έως και 800 ευρώ ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους κριτήρια, την οικογενειακή τους κατάσταση, αλλά και την περιοχή που κατοικούν. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ισχύσουν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά όρια με το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους άγαμο και να είναι 24.000 ευρώ για έγγαμο και 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί.

Αντίστοιχα, για όσους αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή τους άλλους τρόπους θέρμανσης και επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης ως πηγή θέρμανσης, τότε αυτοί θα έχουν διπλό επίδομα. Για αυτούς το επίδομα θα είναι από 200 έως και 1.600 ευρώ εφόσον τηρούν όλα τα κριτήρια. Ωστόσο, τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν όπως και πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διπλό επίδομα θα πάρουν και οι νέοι δικαιούχοι, οι οποίοι θα υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Αυτοί θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 1.600 ευρώ.

Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.




Περιουσιακά κριτήρια

Παρέμβαση ετοιμάζεται και στα περιουσιακά κριτήρια, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα άφηναν απέξω δικαιούχους του επιδόματος, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει αλλάξει κάτι στην εισοδηματική τους κατάσταση. Η αλλαγή ωστόσο αφορά μόνο το κατώτατο όριο, καθώς από τις 180.000 ευρώ θα αυξηθεί στις 200.000 ευρώ προκειμένου να μην μείνουν εκτός επιδόματος όσοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται εξαιτίας των νέων αντικειμενικών τιμών.

Με τις αλλαγές αυτές, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 σε περίπου 1.300.000.

Υπολογισμός επιδόματος




Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. 

Παραδείγματα

Ενδεικτικά ανάλογα με την περιοχή, την οικογενειακή κατάσταση και την κατηγορία των δικαιούχων, το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται ως εξής:

– Για παλαιό δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,43 = 150). Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς με ένα παιδί ανέρχεται σε 180 ευρώ και με δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ που ήταν πέρυσι.

– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 0,71 το επίδομα ανέρχεται σε 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71) ενώ για νοικοκυριό με ένα παιδί το ποσό διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ και με δύο παιδιά στα 348 ευρώ.




-Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι

– Για νοικοκυριό με δύο παιδιά στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι

– Οικογένεια με δύο παιδιά με κύρια κατοικία στο Δήμο Αθηναίων που χρησιμοποίησε πέρυσι για θέρμανση φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ ενώ φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θα λάβει 421,4 ευρώ.

– Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που θα λάβει φέτος επίδομα για πρώτη φορά το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ που θα ήταν πέρυσι ενώ για το ίδιο νοικοκυριό στη Φλώρινα σε 1.156 ευρώ από 578 ευρώ και στο Καρπενήσι σε 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα