Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ενεργειακή κρίση «χτυπάει» και τα ελαιοτριβεία στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» και τα ελαιοτριβεία στην Ξάνθη

Αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη της τιμής της κιλοβατώρας βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων στην Ξάνθη, που ανέμεναν πως και πως την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς και πλέον προβληματίζονται έντονα ακόμα και για τη βιωσιμότητά τους. 




Η άνοδος του ενεργειακού κόστους έχει αυξήσει και το ποσοστό συμμετοχής των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη σε σχέση με πέρσι, προκειμένου να μετατρέψουν σε λάδι τις ελιές τους, με τη διαφορά μάλιστα να ξεπερνάει ακόμη και το 20%. 

Την ίδια στιγμή οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι, και τα μεροκάματα υψηλά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί – ειδικά όσοι διατηρούν μόλις μερικές δεκάδες δέντρα για προσωπική χρήση – που φαίνεται πως προσανατολίζονται στο να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή, η οποία φαντάζει ασύμφορη για τους ίδιους. 

Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και οι ίδιοι να παραμείνουν βιώσιμοι, απορροφώντας – στο μέτρο του εφικτού – ένα ποσοστό των αυξήσεων, ωστόσο τονίζουν πως το ζήτημα χρήζει πολιτικής παρέμβασης μέσω γενναίων επιδοτήσεων στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα. 




Παράλληλα, «τσουχτερές» αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην τυποποίηση, όπως οι τενεκέδες και τα μπουκάλια που τοποθετείται το λάδι μετά την επεξεργασία του. 

Θυμηθείτε το ρεπορτάζ του XanthiNea.gr, που κατέγραψε πριν από λίγες ημέρες την εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή: 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα