Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Η Τουρκία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο

Κοινοποίηση

Bloomberg: Η Τουρκία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο

Η Τουρκία φέρεται να προχώρησε την Τρίτη σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου – τον οποίο ανέπτυξε υπό καθεστώς μυστικότητας – στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφεραν δύο πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πύραυλος φέρεται να είναι αμιγώς τουρκικής παραγωγής και μικρού βεληνεκούς,  ενώ για την εκτόξευσή του φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κινητή πλατφόμα.




Η εκτόξευση έγινε από αεροδρόμιο κοντά στην παραθαλάσσια πόλη της Ριζούντας (Ρίζε), περίπου στις 7 το πρωί τοπική ώρα, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Ο πύραυλος διέσχισε απόσταση 561 χιλιομέτρων και έπεσε ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης, πάντα σύμφωνα με τις πηγές.

Το μυστικό τουρκικό σχέδιο ανάπτυξης βαλλιστικού πυραύλου, γνωστό ως Tayfun (Τυφώνας στα τουρκικά) έχει ζωή αρκετών ετών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιτηρεί την ανάπτυξη όπλων τουρκικής κατασκευής στη γειτονική χώρα, δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. 

Η Τουρκία έχει παραλάβει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, κύριο στρατηγικό αντίπαλο του NATO, το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα είχε υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Μόσχα να αγοράσει το σύστημα, θεωρώντας ότι η συνεργασία θα τη βοηθούσε να αναπτύξει το δικό της αμυντικό βαλλιστικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν γι’ αυτό το ζήτημα κυρώσεις στην Τουρκία, αποκλείοντάς την από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων τζετ F-35.

Bloomberg: Η Τουρκία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο

Γιατί επιλέχθηκε το σημείο, ποιες χώρες μπορεί να πλήξει

Εκτενείς αναφορές στη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς κάνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την αποκάλυψη του πρακτορείου Bloomberg.




Τα τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο των αυτοκρατορικών φαντασιώσεων που καλλιεργεί η κυβέρνηση του ΑΚP και o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην απόσταση των 561 χιλιομέτρων που διένυσε ο πύραυλος πριν καταπέσει στα ανοικτά της Σινώπης.

Όπως είναι γνωστό η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, τουρκικής κατασκευής, έγινε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, και χρησιμοποιήθηκε ειδική κινητή πλατφόρμα για τη δοκιμή, από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι, Ριζούντα.

Η ιστοσελίδα Turdef, αναφερόμενη στην επιλογή της τοποθεσίας για τη δοκιμή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, εξηγεί ότι -αν και το μέρος μπορεί να ενοχλήσει την Αρμενία- οι εναλλακτικοί χώροι δοκιμών θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, εννοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, χρήστες του διαδικτύου στη γειτονική χώρα δημοσιεύουν χάρτες που δείχνουν ότι το βεληνεκές του πυραύλου καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και, ανάλογα με το σημείο της εκτόξευσής του, μπορεί να φτάσει νότια στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, βόρεια στην Κριμαία και ανατολικά να καλύψει ολόκληρο το έδαφος της Αρμενίας και να φτάσει μέχρι το Αζερμπαϊτζάν.




Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δίκτυα ο Τayfun – που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN, πρόκειται να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές.

capital.gr / protothema.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα