Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Ξάνθη γιόρτασε την Ελευθερία της

Κοινοποίηση

Η Ξάνθη γιόρτασε την Ελευθερία της

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 

Με κάθε επισημότητα και την παρουσία εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης. 

Χωρίς τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν τόσο στην πλατεία Ελευθερίας όσο και κατά μήκος της 28ης Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

Οι μαθητές, οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς έδωσαν το παρών, κρατώντας σημαίες και παρελαύνοντας με υπερηφάνεια λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης. 

Η Ξάνθη γιόρτασε την Ελευθερία της

Η Ξάνθη γιόρτασε την Ελευθερία της

Η Ξάνθη γιόρτασε την Ελευθερία της

Η Ξάνθη γιόρτασε την Ελευθερία της

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε ήδη από το Σάββατο (01/10) με εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των προγόνων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης. Ακολούθησε το πρωί της Τρίτης (02/10) κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές της Ξάνθης ενώ το πρωί της Τρίτης, ανήμερα της τοπικής επετείου, πραγματοποιήθηκε ειδική δεξίωση στο Δημαρχείο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν τιμητικές βραβεύσεις. 

Η μαθητική και η στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς απρόοπτα, ενώ ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης καταχειροκρότησε τους μαθητές αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Σδούκου: «Αναλλοίωτη η εθνική ταυτότητα της Ξάνθης»

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία δήλωσε πως «σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Ξάνθης. Έχουν περάσει 103 χρόνια από εκείνη την ημέρα αλλά πάντοτε αυτή η ημέρα θα ξυπνά στη μνήμη μας μια μακρά διαδρομών όλων όσων πολέμησαν για την πρόοδο και την ελευθερία». Μάλιστα η τόνισε παράλληλα πως «αυτή η πόλη παρά την ξένη κυριαρχία τόσων πολλών ετών, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την εθνική της ταυτότητα και αγκαλιάζει τους γείτονες και συμβαδίζει με αυτούς με ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας. Είναι μια ιστορική ημέρα, τιμούμε την ιστορία αυτού του τόπου αλλά ταυτόχρονα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στις αναπτυξιακές προοπτικές αυτού του τόπου».

Μητροπολίτης: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας»

Το δικό του μήνυμα για τον συμβολισμό της ημέρας έστειλε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως δεν αρκεί απλώς να κερδίσει κανείς την ελευθερία του αλλά και να τη διαχειριστεί σωστά. «Θυμόμαστε εκείνους που αγωνίστηκαν για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Θα πρέπει όμως όπως λέει μια ευχή της Εκκλησίας να αποδειχθούμε και άξιοι της ελευθερίας που εκείνοι μας πρόσφεραν. Γιατί την κερδίζεις μεν την ελευθερία, αλλά χρειάζεται και αγώνας για να τη διαχειριστείς σωστά. Η ελευθερία του καθενός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγεται η ελευθερία του άλλου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης. 

Μάλιστα ο ίδιος, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης, τονίζοντας πως «στους γείτονες στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, αγάπης, συνεργασίας και απλώνουμε το χέρι. Δηλώνουμε όμως πως όπως σεβόμαστε την ιστορία τους, τα σύνορά τους, την παράδοσή τους απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό και το αποδεικνύουν τα νιάτα μας, να μην το επιτρέψει ο Θεός, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα, την ιστορία, την γλώσσα και την παράδοσή μας».  

Μέτιος: «Η ιστορία μας διδάσκει»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε πως η ιστορία διδάσκει το πως μπορεί κανείς να προστατεύσει σήμερα τα συμφέροντας της πατρίδας του. «Η απελευθέρωση της Ξάνθης και η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, στις 4 Οκτωβρίου 1919 οφείλεται στις επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α ΠΠ, οφείλεται όμως και στις διπλωματικές κινήσεις και τις συμμαχίες της χώρας μας την κρίσιμη εκείνη περίοδο» εξήγησε ο ίδιος, για να προσθέσει πως «σήμερα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η ιστορία μας δείχνει πως θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας, με σωστές αποφάσεις, με σωστές επιλογές, αλλά και με ενότητα και εθνική ομοψυχία».

Τσέπελης: «Αν χρειαστεί θα ξαναβάλουμε τις ζωές μας μπροστά»

Ο Δήμαρχος της Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης τόνισε πως οι νέοι θα υπηρετήσουν καλύτερα την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου. «Κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις με σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Οι νέοι μας με πρότυπο την ιστορία και τον σεβασμό όχι μόνο θα υπηρετήσουν καλύτερα από εμάς, αλλά και πιο εύκολα θα δώσουν τη ζωή τους για να θωρακίσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Ποτέ δεν θα γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό τον τόπο και αν χρειαστεί θα ξαναβάλουμε τις ζωές μας όλοι μας μπροστά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Κουρτίδης: «Να
τιμούμε τις παραδόσεις»

Ο
Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης έστειλε ένα μήνυμα προς τη νεολαία της
περιοχής, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να τιμούν τις παραδόσεις. «Χρόνια
πολλά στην Ξάνθη, χρόνια πολλά σε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιαστήκαν και
χρόνια πολλά κυρίως σε αυτούς που αγωνίζονται για να κρατούνε την πατρίδα μας ελεύθερη
και νικήτρια. Είδαμε την νεολαία, την ελπίδα του τόπου μας να παρελαύνει τους ευχόμαστε
να είναι δυνατοί και να τιμούν τις παραδόσεις των προγόνων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά
ο ίδιος.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα