Ξάνθη, η πόλη του καπνού και αρχιτεκτονική κληρονομιά

Ξάνθη, η πόλη του καπνού και αρχιτεκτονική κληρονομιά

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), επιχειρώντας να συμβάλει στην ευρύτερη συζήτηση για την αποκατάσταση – επανάχρηση κτιρίων και κτιριακών συνόλων της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σωστή διαχείριση του ιστορικού, πολιτιστικού και αναπτυξιακού τους φορτίου, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ξάνθη, η πόλη του καπνού και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Από το χθες στο σήμερα».

Οι εργασίες της ημερίδα θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π» (Καπνεργατών 9, Ξάνθη). H διοργάνωσή τελεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), και του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού.

Οι θεματικές της ημερίδας θα εξετάσουν την καπνοπαραγωγική αρχιτεκτονική κληρονομία της Ξάνθης και το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των κτιρίων και συγκροτημάτων που η περίοδος άνθησης της εμπορίας του καπνού κληροδότησε στην πόλη. Με οδηγό τη διεπιστημονική προσέγγιση του ζητήματος από καθηγητές του ΔΠΘ και ειδικούς επί του αντικειμένου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν και να συζητήσουν τα ιστορικά, αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κτήρια αυτά.

Το πρόγραμμα της ημερίδα θα εξετάσει, επίσης, σύγχρονες πρακτικές αποκατάστασης και προτάσεις επανάχρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και τις προοπτικές που μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να έχει, συμβάλλοντας δημιουργικά κατ’ αυτόν τον τρόπο στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, θα εξεταστεί και η πρόκληση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τη διάσωση και αντιμετώπιση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ως πυλώνα ανάπτυξης και προόδου.

Τις εργασίες της ημερίδας θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθ. κ. Φώτιος Μάρης, ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Πριγγόπουλος Θεόδωρος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Δημήτρης Λουρίκας και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, κ. Ιωάννης Βύζικας,. Εκ μέρους της διοργάνωσης, τους συμμετέχοντες θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθηγητής κ. Δημήτριος Πολυχρονόπουλος και ο Διευθυντής του ΙΘΤΠ, κ. Ανδρέας Ματζάκος.

Οι εργασίες της ημερίδας είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και η συμμετοχή, μέχρι συμπληρώσεως των διαθέσιμων θέσεων, εξασφαλίζεται με την αποστολή των στοιχείων των ενδιαφερομένων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και ιδιότητα) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hmerida.xanthi.kapnos.duth@gmail.com

Οι συνεδρίες της ημερίδας θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του καναλιού του ΙΘΤΠ στο youtube. Οι εξ αποστάσεως συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ημερίδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας ΕΔΩ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωνταντά ΕΔΩ: 


Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال