Η χρυσή εποχή του καπνού «ξαναζωντάνεψε» στην Ξάνθη

Η χρυσή εποχή του καπνού «ξαναζωντάνεψε» στην Ξάνθη

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 

Μια ημερίδα με άρωμα άλλης εποχής, μιας εποχής απόλυτης ακμής και προόδου, διοργάνωσε την Τρίτη (18/10) το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη, με θέμα την καπνοπαραγωγική αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. 

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν νωρίς το πρωί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή, ενώ στόχος της όλης εκδήλωσης είναι συμβάλει στην ευρύτερη συζήτηση για την αποκατάσταση - επανάχρηση κτιρίων και κτιριακών συνόλων της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σωστή διαχείριση του ιστορικού, πολιτιστικού και αναπτυξιακού τους φορτίου της περιοχής. 

VR και επαυξημένη πραγματικότητα 

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθηγητής κ. Δημήτριος Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΔΠΘ για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής.

«Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του συμβάλει με το έργο του στην αδιάκοπη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της πόλης. Διατηρεί έτσι ένα σταθερό και ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας σε ότι αφορά τον πολιτισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό ευρύτερα της ΑΜΘ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας πως το Τμήμα αξιοποιεί πλέον τεχνολογίες Virtual Reality και επαυξημένης πραγματικότητας και εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους καταγραφής και αποτύπωσης της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της περιοχής. 

Η χρυσή εποχή του καπνού «ξαναζωντάνεψε» στην Ξάνθη

Η χρυσή εποχή του καπνού «ξαναζωντάνεψε» στην Ξάνθη

Κουρτίδης: «Κόσμημα για την περιοχή»

Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης, προχώρησε σε μια λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας του καπνού στην περιοχή ενώ τόνισε πως η Περιφέρεια συνεργάζεται και θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΠΘ προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας της Ξάνθης. 

«Η Ξάνθη είχε καπνά ήδη από το 1620 και η ποιότητα του καπνού παραγόταν στην περιοχή θεωρήθηκε από τις καλύτερες και στη συνέχεια γίνονταν εξαγωγές από το Πόρτο Λάγος. Η χρυσή εποχή για την Ξάνθη ξεκινάει το 1860 και διαρκεί έως και το 1913, με την πρώτη περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής. Σε αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε το καπνεμπόριο και οι αγρότες έβγαζαν πάρα πολλά χρήματα. Μάλιστα, αυξήθηκε και ο πληθυσμός της περιοχής λόγω της μετανάστευσης καπνεργατών που έρχονταν στην περιοχή» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε και το συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή. 

«Η Παλιά Πόλη που ξέρουμε σήμερα ήταν η καινούργια Ξάνθη που αναπτύχθηκε τότε. Ήταν μια εποχή άνθισης που είχαμε πολλά κτίρια αλλά και τις καπναποθήκες και τα καπνομάγαζα, που γινόταν και η επεξεργασία του καπνού. Η περιοχή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ ήταν η πρώτη Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης, είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, αυτός ο χώρος είναι ιστορικός» συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν ώστε να διασωθεί η Παλιά Πόλη αλλά και ορισμένα κτίρια εκείνης της εποχής. «Το ΔΠΘ αποτελεί ευλογία για τον τόπο μας και θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε αυτά τα κτίρια. Εμείς σαν Περιφέρεια να ξέρετε θα συνεργαζόμαστε με το ΔΠΘ για να μας βοηθάτε με τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας στην ανάδειξη της πόλης που αγαπάμε τόσο και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης. 

Στην ημερίδα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης αλλά και ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης. 

Η ημερίδα βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορείτε να την παρακολουθήσετε live εδώ: 


Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال