Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινητοποιήσεις στην Ξάνθη για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Κοινοποίηση

Κινητοποιήσεις στην Ξάνθη για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές προκειμένου να αποπληρώσουν τους ιδιαίτερα «φουσκωμένους» ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται ενώ αρκετοί αδυνατούν να προβούν ακόμα και σε κάποιον διακανονισμό. 




Το πρόβλημα στην Ξάνθη είναι μεγάλο, μιας και η περιοχή καταγράφει ποσοστά ρεκόρ στην ανεργία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται στα όρια του βιοπορισμού, μετά και το ράλι ανόδου στις τιμές των βασικών αγαθών. 

Το Σάββατο (08/10) πραγματοποιήθηκαν συμβολικές κινητοποιήσεις έξω από παρόχους ηλεκτρικές ενέργειας, από Εργατικά Σωματεία και Συλλόγους της Ξάνθης, μετά και από σχετική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής. 

Κινητοποιήσεις στην Ξάνθη για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Κινητοποιήσεις στην Ξάνθη για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Οι διαδηλωτές μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες με τα κύρια αιτήματά τους να συνοψίζονται στα εξής: 

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, 
  • Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ από τα τιμολόγια, 
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν, 
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε σχολικές μονάδες. 
  • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.

«Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν είναι ουρανοκατέβατες. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων με την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων, με  την απολιγνιτοποίηση που στέρησε από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, μια εγχώρια και φθηνή πρώτη ύλη, με τη δημιουργία του χρηματιστήριου ενέργειας και την αντικατάσταση «συμβατικών» μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες που τις χρυσοπληρώνουμε. Μέχρι και τον πόλεμό τους στην Ουκρανία πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. 




«Ας αφήσει η κυβέρνηση κι όσοι κυβέρνησαν τα παραμύθια για δήθεν «ευρωπαϊκή λύση». Η οδηγία – δέσμευση της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» φέρνει ραγδαίες αυξήσεις στη φορολογία των ορυκτών καυσίμων. Στο φυσικό αέριο προβλέπει αύξηση της φορολογίας κατά 350% για το 2023 και 500% έως το 2033, για τη φορολογία του ηλεκτρισμού φέρνει «αυτόματη τιμαριθμική αύξηση». Σήμερα η μόνη λύση είναι η συσπείρωση των εργαζόμενων στα σωματεία τους, κόντρα στις πολιτικές της φτωχοποίησης του λαού για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η απεργία στις 9 Νοέμβρη να στείλει το μήνυμα της αντεπίθεσης των εργαζόμενων!» καταλήγουν στην ίδια ανακοίνωση. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα