Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μία αυγόφετα φέρνει την άνοιξη στο Λυκοδρόμιο

Κοινοποίηση

Μία αυγόφετα φέρνει την άνοιξη στο Λυκοδρόμιο


Γράφει ο Γιώργος Μαυρίδης

Με ζέση και ενθουσιασμό αγκάλιασαν οι πολίτες της Ξάνθης την γιορτή της αυγόφετας που διοργανώθηκε στο Λυκοδρόμιο, πλημμυρίζοντας τον ορεινό οικισμό το πρωί της Κυριακής και θυμίζοντας σε όλους πως η ορεινή ζώνη της περιοχής κάποτε έσφυζε από ζωή. 




Σήμερα, οι περισσότεροι ορεινοί οικισμοί κατοικούνται από ελάχιστους πολίτες, στην πλειοψηφία τους μάλιστα ηλικιωμένοι, με τους νεότερους σε ηλικία να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή καθώς δεν υπάρχουν δουλειές, ούτε προοπτικές για τους ίδιος. 

Η ζωή στα ορεινά χωριά αργοσβήνει και η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, που θα δώσουν νέα πνοή στους οικισμούς, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. 

Αναμφίβολα, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί ένα καλό έναυσμα για εξορμήσεις στην ορεινή ζώνη. Δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, ειδικά σε άτομα νεότερης ηλικίας που ενδεχομένως δεν έχουν επισκεφθεί και πότε την ορεινή ζώνη, για μια βόλτα στη φύση. 

Το Λυκοδρόμιο είναι ένας οικισμός ιδανικός για τέτοιου είδους εξορμήσεις. Βρίσκεται κοντά στην πόλη και η πρόσβαση είναι εύκολη, ενώ ξεχωρίζει για το φυσικό κάλλος και τα ιδιαίτερα τοπία που μπορεί κανείς να απολαύσει. 

Φυσικά, οι επιλογές περιορίζονται εκεί, μιας και η περιοχή παραμένει αναξιοποίητη. Προτάσεις όπως το «να γίνει η ορεινή ζώνη η Αράχοβα της Ξάνθης και να προσελκύει χειμερινό τουρισμό» παραμένουν στα συρτάρια επί σειρά ετών, ενώ η ευρύτερη περιοχή ακολουθεί μια πορεία υποβάθμισης, που δεν γεννά ιδιαίτερη αισιοδοξία. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου ωστόσο έβαλε ένα λιθαράκι – και μάλιστα ιδιαίτερα γευστικό – στην προσπάθεια να αποκτήσει ξανά ζωή η ορεινή ζώνη. Η 3η Γιορτή Αυγόφετας αποτελεί ένα απτό παράδειγμα πως ο κόσμος είναι πρόθυμος να μετακινηθεί στην ορεινή ζώνη, αρκεί να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Κάτι αντίστοιχο έγινε άλλωστε και το καλοκαίρι με τις μουσικές συναυλίες στη Σταυρούπολη. 




«Προσπάθεια συμβολική αλλά και ουσιαστική, για την ανάδειξη και θριαμβευτική επιστροφή  αυτού του παραδοσιακού οικογενειακού γρήγορου  και εύκολου παρασκευάσματος, υψηλής ποιοτικής διατροφικής αξίας» σημειώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου, σχολιάζοντας την επιλογή της αυγόφετας ως το σήμα κατατεθέν της εκδήλωσης, η οποία φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. «Τα λόγια του Προέδρου του Συλλόγου Άνθιμου Κυρλίδη ότι η επιτακτική επιστροφή μας, σε ξεχασμένες παραδοσιακές καθημερινές διατροφικές και γαστρονομικές αξίες θα αποτελέσει κινητήριο καύσιμο για την ανέλιξη της προσφυγικής παρανέστιας περιοχής, μας βρίσκει όλους σύμφωνους και αρωγούς  σε αυτήν την προσπάθεια» προσθέτει ο Σύλλογος. 

Μια οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην ορεινή ζώνη για τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα να αποκτήσει ξανά ζωή η περιοχή. 




Μπορεί λοιπόν μια αυγόφετα να φέρει πραγματικά την άνοιξη στην ορεινή ζώνη, αρκεί φυσικά οι άνθρωποι που ζεσταίνουν τις καρέκλες αυτού του τόπου και φέρουν σφραγίδες και υπογραφές, να σκύψουν πραγματικά πάνω από την ορεινή ζώνη και να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ξάνθης, που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και να δώσει μια νέα πνοή στην τοπική οικονομία, που πνέει τα λοίσθια. 

…………

*Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος από το 2010. Μεταξύ άλλων αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγροτική Έκφραση αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό 4i-Magazine. Είναι συγγραφέας του graphic novel «Δράχμαν, ο άνεργος σούπερ ήρωας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fylatos  Publishing.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα