Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παναγιωτόπουλος για Antonov: «Αδρανή τα πυρομαχικά»

Κοινοποίηση

Παναγιωτόπουλος για Antonov: «Αδρανή τα πυρομαχικά»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου και Θεόδωρου Δρίτσα

Από «αδρανή πυρομαχικά» αποτελείτο το φορτίο του μοιραίου μεταφορικού ουκρανικού αεροσκάφους Antonov An-12, που κατέπεσε και συνετρίβη στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου όρους στην Καβάλα το βράδυ της Κυριακής 17 Ιουλίου 2022, με έξι νεκρούς, όλους μέλη του πληρώματός του, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου και Θεόδωρου Δρίτσα, με θέμα «Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου Antonov στην περιοχή του Παγγαίου».




Στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ, που δόθηκε «δια της Κοινοβουλευτικής οδού», τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την διέλευση ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών ή αεροσκαφών που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό απαιτείται διπλωματική άδεια σημειώνοντας τα εξής: «Τα αιτήματα των ενδιαφερομένων ξένων χωρών, για διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών και λοιπών κρατικών πτητικών μέσων, καθώς επίσης ναυλωμένων πολιτικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται επ’ ωφελεία κρατικών υπηρεσιών ή υπουργείων, τα οποία πρόκειται να πραγματοποιήσουν υπερπτήση του Εθνικού Εναέριου Χώρου ή να προσγειωθούν σε ελληνικά αεροδρόμια, υποβάλλονται μέσω διπλωματικής οδού και η διπλωματική άδεια χορηγείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αναφορικώς με το είδος των πυρομαχικών, που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος, ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι «έχει ανευρεθεί στον παρόντα χρόνο, από τις εργασίες έρευνας και εκκαθάρισης του ΤΕΝΞ (=Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς), και είναι αδρανή πυρομαχικά», προσθέτοντας ότι «συγκεκριμένες όμως πληροφορίες, για τον ακριβή τύπο τους, δεν μπορούν να παρασχεθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας λόγω του βαθμού ασφαλείας».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο της απαντήσεώς του επισήμανε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ασφαλή μεταφορά των εν λόγω πυρομαχικών, σε κατάλληλο χώρο, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς να προβούν στην καταστροφή τους». «Η εμπλοκή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συνίσταται στην χορήγηση αριθμού διπλωματικής άδειας στα ως άνω αεροσκάφη» συμπλήρωσε.




Αναφορικώς με τον έλεγχο της περιοχής για πιθανές τοξικές ουσίες ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι: «Στην περιοχή της πρόσκρουσης του αεροσκάφους Antonov στον δήμο Παγγαίου, μετέβη τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου, το οποίο, αφού πραγματοποίησε μετρήσεις, δεν διαπίστωσε την ύπαρξη κάποιου επιβαρυντικού παράγοντα. Στη συνέχεια συνέλλεξε δείγματα χώματος και χλωρίδας τα οποία παραδόθηκαν στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα στο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η οποία ακολούθως τα απέστειλε στη Β’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών για την ταυτοποίηση χημικών ουσιών, φωσφόρου και βαρέων μετάλλων. Τα αποτελέσματα της παραπάνω ανάλυσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί εισέτι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα