Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σηκώνουν μανίκια οι εθελοντές και καθαρίζουν το Πόρτο Λάγος [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση

Σηκώνουν μανίκια οι εθελοντές και καθαρίζουν το Πόρτο Λάγος [ΒΙΝΤΕΟ]


Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 

Μανίκια αποφάσισαν να σηκώσουν οι εθελοντές που προγραμματίζουν δράση καθαρισμού στο Πόρτο Λάγος, την Κυριακή (16/10). 




Το ραντεβού για τον εθελοντικό καθαρισμό δίνεται για τις 10:30 το πρωί της Κυριακής, στα παλιό Τουριστικό, με τη δράση να αφορά κυρίως το αλσύλλιο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Στόχος των εθελοντών δεν είναι απλώς ο καθαρισμός, αλλά και η γνωριμία των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, με απώτερο σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων και τη μετέπειτα από κοινού διοργάνωση δράσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της Ξάνθης.

Πρόκειται για ένα «πάντρεμα» των εθελοντών που προσφέρουν ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αλλά και μια προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης δράσεων προσφοράς για τον τόπο.  

«Δημιουργήθηκε ένα κίνημα εθελοντών, κατά πλειοψηφία ο κόσμος είναι από το Πόρτο Λάγος, το οποίο καλεί όλους τους φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους σε όλο αυτό το εγχείρημα, ώστε να γίνει μια δράση και να καθαρίσουμε το δασύλλιο της περιοχής» εξηγεί ο ιδιαίτερα δραστήριος Ανάργυρος Προμοίρας, από το Πόρτο Λάγος, τονίζοντας πως «μετά από αυτή τη σύσφιξη των συλλόγων θα δημιουργηθεί ένα κίνημα ώστε να γίνονται δράσεις σε άλλα μέρη του Δήμου και του Νομού, με προτάσεις των Προέδρων και των κατοίκων». 




Οι εθελοντές εκτός από τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των σκουπιδιών, θα συγκεντρώσουν και τις κουκουνάρες, οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να τις αξιοποιήσουν για τη θέρμανσή τους αλλά και στην απομάκρυνση μεγάλων κλαδιών, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν με τα μηχανήματα του Δήμου.

«Δεν είναι μόνο ο καθαρισμός που πρέπει να γίνει σε κάθε σημείο και σε κάθε χωριό, στόχος της δράσης μας είναι να περάσουμε λίγο και το μήνυμα ότι ο εθελοντισμός ξεκινάει πρώτα από εμάς και μετά από τον κάθε φορέα και τον κάθε Δήμο. Να φύγουμε λίγο από το εγώ και να πιάσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί αν δεν δραστηριοποιηθούν οι κάτοικοι στα χωριά δεν θα ασχοληθεί και κανένας άλλος» προσθέτει με τη σειρά του ο Θανάσης Ντίνος. 

Στήριξη και από το ΕΒΕΞ 

Το Επιμελητήριο Ξάνθης στηρίζει και συμμετέχει στην εθελοντική δράση για το καθαρισμό στο αλσύλλιο πίσω από το λιμάνι του οικισμού (στο παλιό Τουριστικό), όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. 




«Η περιοχή εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Αποτελεί σημαντικό οικοτόπο δεκάδων μοναδικών ειδών αποδημητικών πτηνών και κατά το παρελθόν ήταν τόπος παραθερισμού και αναψυχής όλων των Ξανθιωτών. Εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο είναι εγκαταλελειμμένο και ακαθάριστο» τονίζει το ΕΒΕΞ. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα