Η πράσινη θαλάσσια χελώνα εκπέμπει SOS

Η πράσινη θαλάσσια χελώνα εκπέμπει SOS

Η πράσινη χελώνα είναι μία από τις μεγαλύτερες του θαλάσσιου είδους, καθώς μπορεί να φτάσει σε μήκος ακόμη και το 1,5 μέτρο. Μάλιστα υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια. Πλέον όμως είναι απειλούμενο είδος καθώς έχει κυνηγηθεί ανελέητα ενώ κάποιοι τρώνει και τα αυγά τους. Μία μεγάλη προσπάθεια διάσωσής τους γίνεται στην Κύπρο στον Ακάμα, από επιστήμονες που εργάζονται νυχθημερόν.

«Σκάβουν έναν μεγάλο λάκκο μέχρι να φτάσουν σε υγρή άμμο. Όταν φτάσουν εκεί, χρησιμοποιούν τα πίσω πόδια τους, τα πτερύγια δηλαδή, για να φτιάξουν μία μικρή τρύπα, έναν θάλαμο που κατασκευάζεται με έναν μοναδικό τρόπο» λέει ο βιολόγος, Σίμων Δημητρόπουλος.

Η παραλία Λάρας στον Ακάμα, που αποκαλείται και παραλιά των χελωνών, είναι ο φυσικός τόπος γέννησης της πράσινης χελώνας. Ακριβώς λόγω της μοναδικότητάς της, η παραλία προστατεύεται από εθελοντές και επιστήμονες, αν και δεν έχει αποκλειστεί για τους λουόμενους.

«Ανησυχώ γιατί κάποιοι βλέπουν τα γρήγορα λεφτά. Δυστυχώς αυτά τα χρήματα προέρχονται από τις παραλίες, τις ακτές και γενικότερα από την εμπορευματοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών. Αυτό λοιπόν μας ασκεί πίεση. Γιατί εδώ υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από ότι οι παραλίες» λέει ο Σίμων Δημητρόπουλος.

Η πράσινη χελώνα μαζί με τη μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους είναι τα δύο πιο απειλούμενα είδη στη Μεσόγειο. Η παραλία Λάρας τα τελευταία χρόνια έχει δει εκτόξευση των τουριστών κάτι που απειλεί ευθέως τις χελώνες καθώς λόγω του θορύβου φοβούνται και δεν γεννάνε στην παραλία.

euronews.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال