Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προεκλογικά… δέκατα στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Προεκλογικά… δέκατα στην Ξάνθη

Γράφει ο Γιώργος Μαυρίδης

Μπορεί η Ξάνθη να μην βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό, έχει ωστόσο «ανεβάσει» δέκατα και οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα στα αυτοδιοικητικά της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.




Οι συζητήσεις καλά κρατούν τόσο σε επίπεδο… καφενείου, με τους μνηστήρες για την διεκδίκηση του Δήμου Ξάνθης να βολιδοσκοπούν το κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όσο και πίσω από κλειστές πόρτες, όπου επιχειρείται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και η προσέλκυση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Μπορεί η εκλογική αρένα να απέχει αρκετούς μήνες, ωστόσο ακολουθώντας τη γνωστή ρήση περί των φρονίμων τα παιδιά, οι πιο προνοητικοί επιχειρούν ήδη να κλειδώσουν υποψηφιότητες αλλά και να συγκροτήσουν τις ομάδες που θα πλαισιώνουν την προεκλογική εκστρατεία τους. 

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος να μπει κανείς στη διαδικασία αναπαραγωγής των ονομάτων που ακούγονται, ακόμη και εάν πρόκειται για πρόσωπα που έχουν δώσει όρκο τιμής και ήδη ξεκίνησαν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο δειλά, δειλά τον προεκλογικό αγώνα τους.

Αυτό ωστόσο που έχει αξία να τονιστεί είναι οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η προεκλογική μάχη, αν θέλουμε να δούμε την Ξάνθη να αλλάζει πραγματικά και μάλιστα προς το καλύτερο. Διότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά αυτών που ευαγγελίστηκαν την αλλαγή και όντως την πέτυχαν, αλλά προς το χειρότερο. 

Οι δύο βασικές επισημάνσεις που έχουν νόημα σε αυτή την περίοδο είναι πως από τη μία πρέπει να δοθεί μάχη για να επιστρέψει ο κόσμος στις κάλπες, και από την άλλη πρέπει να πειστούν νέοι άνθρωποι, με ακαδημαϊκή κατάρτιση, μόρφωση και «φρέσκες» ιδέες να ασχοληθούν με τα κοινά. 




Το μεγάλο ποσοστό αποχής εν πολλοίς έχει κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ξάνθη. Όσο ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στις εκλογές, τόσο το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίζεται από μια μειοψηφία. 

Παράλληλα, η πόλη χρειάζεται σίγουρα νέα πρόσωπα, τα οποία θα έχουν το εκτόπισμα αλλά και την πειθώ και θα καταφέρουν να γεμίσουν τα εκλογικά κέντρα της περιοχής με κόσμο πρόθυμο να ασκήσει το εκλογικό καθήκον του στις κάλπες και όχι μέσω αναρτήσεων στα social media, ετεροχρονισμένα. 

Αναμφίβολα ωστόσο, η ανάγκη για έμπειρα πολιτικά στελέχη παραμένει. Ο κόσμος των ΟΤΑ χαρακτηρίζεται από μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατία, από συγκεκριμένα στεγανά αλλά και από ένα σύστημα νόμων και κανόνων που απαιτούν εμπειρία και γνώσεις. 

Το ζητούμενο λοιπόν είναι τα πολιτικά προεκλογικά δέκατα που καταγράφει το αυτοδιοικητικό θερμόμετρο της περιοχής όταν μετατραπούν σε έντονο πυρετό, να φανεί αν θα οδηγήσουν σε ψηφοδέλτια που θα συνδυάζουν την εμπειρία με τη νιότη, την κατάρτιση και την αγάπη για την πόλη ή θα είναι μία από τα ίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ξάνθη. 

…………

*Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος από το 2010. Μεταξύ άλλων αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγροτική Έκφραση αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό 4i-Magazine. Είναι συγγραφέας του graphic novel «Δράχμαν, ο άνεργος σούπερ ήρωας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fylatos  Publishing.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα