Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Προετοιμάζονται για τον χειμώνα στην ορεινή Ξάνθη

Κοινοποίηση

Προετοιμάζονται για τον χειμώνα στην ορεινή Ξάνθη

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των κατοίκων στην ορεινή Ξάνθη για τον χειμώνα, που μπορεί να μην έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του προς το παρόν ωστόσο οι σόμπες και τα τζάκια σε ορεινούς οικισμούς στην περιοχή ήδη «παίρνουν φωτιά» τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. 




Η πλειοψηφία των κατοίκων επιλέγουν ως μέσο θέρμανσης τα καυσόξυλα, ενώ όπως τονίζουν στο XanthiNea.gr κάτοικοι από την ορεινή ζώνη τα χωρικά που διατίθενται από την πολιτεία (οικονομικότερα αλλά όχι δωρεάν) δεν επαρκούν για να βγάλουν τον χειμώνα. 

Φέτος, με την τιμή των καυσόξυλων στην Ξάνθη να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, οι περισσότεροι κάτοικοι στην ορεινή ζώνη εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το πως θα καταφέρουν να ζεσταθούν. 

Στην Πάχνη, οι καμινάδες καπνίζουν σχεδόν κάθε βράδυ, και οι κάτοικοι επιστρέφοντας σπίτι την νύχτα συγκεντρώνονται γύρω από τις σόμπες. Στον Δαφνώνα οι θερμοκρασίες είναι καλές προς το παρόν, και μόνο όταν ο υδράργυρος πέφτει αισθητά επιλέγουν ορισμένοι κάτοικοι να στραφούν στη συντροφιά της σόμπας τους. 




Στην Γλαύκη οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην παραχώρηση των καυσόξυλων από την πολιτεία, ενώ τονίζουν πως η περιοχή τους «αδικείται» έναντι άλλων ορεινών οικισμών. 

Στις Θέρμες, ο υδράργυρος θυμίζει περισσότερο χειμώνα τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, με τους κατοίκους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το πόσα χρήματα θα χρειαστούν φέτος για τις ανάγκες θέρμανσής τους. 

Ο χειμώνας βρίσκει αρκετά από τα ορεινά χωριά της Ξάνθης – κυρίως του Δήμου Μύκης – σχεδόν ερημωμένα, λόγω της μετανάστευσης. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων μεταναστεύουν τους χειμερινούς μήνες σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο αλλά και το Κατάρ, προκειμένου να βρουν εποχική εργασία σε ναυπηγεία, εργοστάσια αλλά και οικοδομές. Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία λόγω της ενεργειακής κρίσης αρκετά θερμοκήπια κατεβάζουν φέτος ρολά κάτι που επηρεάζει και τους οικονομικούς μετανάστες της Ξάνθης, καθώς αρκετοί έβρισκαν έναν δελεαστικό μεροκάματο εκεί, και πλέον αναζητούν άλλες περιοχές για να μεταναστεύσουν.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα