Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σεροτονίνη: Τι είναι και ποιος ο ρόλος της;

Κοινοποίηση

Σεροτονίνη: Τι είναι και ποιος ο ρόλος της;

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα*

Σε μία κοινωνία όπου οι φωνές και τα νεύρα κυριαρχούν ,όπου ο καφές πίνεται πιο συχνά από το νερό, η βία ακόμα και η δολοφονία είναι πια οικεία, σε μία κοινωνία όπου το να είμαι καλά σημαίνει να γίνω εγωιστής και να χαρώ με το κακό ,τον πόνο, την καταστροφή του άλλου για πείτε μου που θα βρούμε λίγο φως; 




Γεννιόμαστε με φως μέσα μας ,φως της δημιουργίας και της ζωής. Ο τέλειος φτιαγμένος ανθρώπινος οργανισμός μας εφοδιάζει με όλες εκείνες τις απαραίτητες και αγαπημένες ορμόνες που χάρη σε αυτές μπορούμε να κρατάμε μία συναισθηματική και όχι μόνο ισορροπία σε όλες τις χαρούμενες και αντίξοες συνθήκες. Η ηρεμία πηγάζει από μέσα μας για αυτό πάμε να δούμε λοιπόν ποια ορμόνη ευθύνεται για αυτή την ηρεμία και επιδρά στην ψυχική ηρεμία και ισορροπία.

Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής  με πολύτιμες ιδιότητες. Η δράση της σχετίζεται με την ηρεμία, την καλή διάθεση, τον ποιοτικό ύπνο, την σεξουαλική συμπεριφορά και με το μηχανισμούς  κορεσμού και πείνας ,σας μαθαίνει να αντιληφθείτε πότε χορτάσατε και πότε πεινάτε , να έχετε εγκράτεια και υπομονή στην διατροφή  ελέγχοντας καλύτερα την όρεξη και την επιθυμία για μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων. Την Σεροτονίνη την συναντάμε επίσης  σε διάφορα φάρμακα όπως το Seroxat  και  το Ladoze.  




Η Σεροτονίνη είναι πολύ σημαντική αφού μειωμένα επίπεδα της στον οργανισμό  έχουν συσχετισθεί με την αϋπνία ,τους πονοκεφάλους ,την παχυσαρκία, την κατάθλιψη και την χρόνια κόπωση.

Άραγε τι χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει την επιθυμητή ποσότητα Σεροτονίνης; Η Σεροτονίνη παρασκευάζεται από το βασικό αμινοξύ Τρυπτοφάνη (5 HTP) η οποία μέσα από μια μεταβολική διαδικασία μετατρέπεται σε Σεροτονίνη. Η Τρυπτοφάνη την συναντάμε στα αυγά, στους ξηρούς καρπούς, στο κρέας ,στα μανιτάρια, στη βρώμη, στον ανανά κ.α

Απαραίτητη η ταυτόχρονη παρουσία   μικροθρεπτικών στοιχείων στην μεταβολική αυτή διαδικασία  όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C και το μαγνήσιο που σκοπό έχουν την μετατροπή της Τρυπτοφάνης σε Σεροτονίνη.

Όπως βλέπετε η διατροφή για άλλη μία φορά σχετίζεται με την ποιότητα ζωής. Συμβουλευτείτε  τον διαιτολόγο για να σας εκπαιδεύσει στην επιλογή τροφών ώστε τα γεύματα σας να είναι χαρούμενα αφού σε λίγα λεπτά από την έναρξη του κατάλληλου γεύματος θα εφοδιαστείτε με την πολύτιμη Σεροτονίνη. 




Μην ξεχνάτε ποτέ πως όλα ξεκινάνε από μέσα μας και πως η διατροφική μας συμπεριφορά αντικαθρεπτίζει τον χαρακτήρα μας. Την ηρεμία την βιοχημική και την ψυχική να είναι ο στόχος μας για μία ποιοτικότερη ζωή, ζωή με νόημα! 

Σουζάνα Ριζγκάλα

Online Διαιτολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία σε Ενήλικες και Παιδιά 

Παθήσεις του εντέρου 

Οι συνεδρίες γίνονται με βίντεοκλήση μέσω messenger ή vaiber 

Email: souzanarizgkala@gmail.com

Τηλέφωνο: 6987661809

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα