Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Στο κυνήγι της χαμένης ψήφου – Τα σενάρια για την αυτοδυναμία

Κοινοποίηση

Στο κυνήγι της χαμένης ψήφου – Τα σενάρια για την αυτοδυναμία

Σημαντικές αλλαγές και νέους όρους αποκτά το εκλογικό παιχνίδι με το βλέμμα στις δίδυμες-όπως όλα δείχνουν-κάλπες και χωρίς ουδείς να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που θα στηθεί η πρώτη. 




Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη με βάση τη νέα απογραφή, ωστόσο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου οι 17αρηδες αλλά και οι ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους. Το κυβερνητικό και γαλάζιο κομματικό επιτελείο ενεργοποιεί το μηχανισμό του με στόχο να μην χαθεί ούτε μία ψήφος και αυτό, γιατί η πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική είναι κρίσιμη, καθώς ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα αποτυπωθεί δύναται σε μεγάλο βαθμό να καθορίσει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης με την ενισχυμένη αναλογική.




Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία αφενός για να συνεχίσει το πρόγραμμά του για τη «νέα Ελλάδα» και αφετέρου γιατί οι συνθήκες αστάθειας που επικρατούν διεθνώς αναδεικνύουν την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις. 

Ως «ασπίδα» ενάντια στις χαλαρή και συνεπώς «χαμένη ψήφο» το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει τον προεκλογικό του αγώνα σε ειδικά ακροατήρια-συνταξιούχους, ανέργους, νέους, μικρομεσαίους-με εξαγγελίες που εστιάζουν στη βελτίωση των σημερινών συνθηκών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού. Στο γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρούν να περιορίσουν με «χειρουργικές» κινήσεις την αναπόφευκτη κοινωνική δυσαρέσκεια που δημιουργείται λόγω της ακρίβειας. 

Στόχος είναι να συγκρατήσουν τις αναμενόμενες απώλειες λόγω φθοράς του κυβερνώντος κόμματος (39,85% το 2019) σε λιγότερες από 5 μονάδες και αυτό γιατί με ένα ποσοστό που αγγίζει το 35-36% θα δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό έδαφος, ώστε στις δεύτερες εκλογές να κυριαρχήσει η ΝΔ.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει πολιτικά στο μεσαίο δρόμο, στο «κέντρο», από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ επιχείρησε να διαλύσει τα κομματικά στεγανά, ενέταξε στο κόμμα σε υψηλά πολιτικά αξιώματα στελέχη που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, «κλείνοντας το μάτι» και στους αντίστοιχους ψηφοφόρους που προέρχονται από τους πολιτικούς αυτούς χώρους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ είναι αρχηγός ενός αμιγώς συντηρητικού κόμματος ισορροπεί μεταξύ Δεξιάς, κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Για το λόγο αυτό θα συνεχιστεί από τους γαλάζιους επιτελείς η στρατηγική διεύρυνσης σε στελέχη εκτός των ορίων της ΝΔ και αυτό θα αποτυπωθεί και στα γαλάζια ψηφοδέλτια με στόχο τη διείσδυση σε κεντρώα εκλογικά ακροατήρια.




Τα σενάρια για την αυτοδυναμία

Δεδομένου ότι ο τελικός αριθμός των εδρών επηρεάζεται από το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου, δηλαδή από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, επειδή δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3%, τα σενάρια για την επίτευξη της αυτοδυναμίας (151 έδρες) με την ενισχυμένη αναλογική είναι τα εξής:

α) κόμματα εκτός Βουλής 6%, 1ο κόμμα 38,5%,

β) εκτός Βουλής 8%, 1ο κόμμα 37,9%,

γ) εκτός Κοινοβουλίου 10%, 1ο κόμμα 37,5% και

δ) εάν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός της Βουλής συγκεντρώσουν 12%, τότε το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αγγίξει το ποσοστό του 36,8% για να πετύχει την αυτοδυναμία.

Δηλαδή όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, τόσο μικραίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Καθοριστικός παράγοντας ωστόσο παραμένει και με την απλή αναλογική το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα περάσουν το κατώφλι του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα