Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τέτοιους εθελοντές θέλουμε [και έχουμε ανάγκη]

Κοινοποίηση

Τέτοιους εθελοντές θέλουμε [και έχουμε ανάγκη]


Γράφει ο Γιώργος Μαυρίδης*

Αν για κάτι φημίζεται η Ξάνθη δεν είναι σίγουρα ούτε οι υποδομές της ούτε το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι αναμφίβολα το ιδιαίτερα υψηλό αίσθημα εθελοντισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του τόπου. 




Άνθρωποι που από το υστέρημά τους συνεισφέρουν κάθε φορά που κάποιος συνάνθρωπός τους έχει ανάγκη, πολίτες του μόχθου και του μεροκάματου που ωστόσο στηρίζουν προσπάθειες κοινωνικής αλληλεγγύης και προσπαθούν να συνδράμουν τους οικονομικά αδύναμους – και τις περισσότερες φορές μάλιστα, αθόρυβα και διακριτικά. 

Ο εθελοντισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της τοπικής κοινωνίας, και κάθε φορά που οι συνθήκες το απαιτούν λειτουργεί και μάλιστα με τρόπο άψογο και παραδειγματικό. Πολίτες που προσφέρουν χρόνο, χρήμα αλλά και προσωπική εργασία είναι αυτοί που κρατούν ζεστή τη φλόγα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στην περιοχή. 

Κάτι τέτοιο συνέβη και το πρωί της Κυριακής, στο Πόρτο Λάγος, με δεκάδες πολίτες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό του αλσυλλίου και να προστρέχουν να βοηθήσουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι σε μια προσπάθεια για την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό της περιοχής. 




Πρόκειται για πολίτες που διακατέχονται από έντονα συναισθήματα αγάπης για αυτόν τον τόπο και επιχειρούν με κάθε τρόπο και μέσο να συνεισφέρουν, για ένα καλύτερο αύριο. 

Πολίτες που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά τους προκειμένου να μαζέψουν σκουπίδια – τα οποία κάποιοι άλλοι ασυνείδητοι φρόντιζαν να εναποθέσουν μέσα σε έναν χώρο πρασίνου και οξυγόνου – να πιάσουν τις τσουγκράνες τους και να προσφέρουν εθελοντική εργασία. 

Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι εθελοντές αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ένα ζεστό χειροκρότημα, που αποτελεί άλλωστε την ηθική επιβράβευση που πρέπει πάντα να ακολουθεί τέτοιες πράξεις. 




Μένει φυσικά και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιες Αρχές αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Οι μεν πρώτοι να μεριμνήσουν για την αναβάθμιση της περιοχής μέσω παρεμβάσεων στο κομμάτι των υποδομών και οι δε δεύτεροι – οι πολίτες – να επιδείξουν την ευσυνειδησία που απαιτείται, κόβοντας την κακιά συνήθεια (αν όχι απαράδεκτη) του «πετάω σκουπίδια όπου βρω και κάποιος θα έρθει να τα μαζέψει».  

…………

*Ο Γιώργος Μαυρίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος από το 2010. Μεταξύ άλλων αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγροτική Έκφραση αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό 4i-Magazine. Είναι συγγραφέας του graphic novel «Δράχμαν, ο άνεργος σούπερ ήρωας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fylatos  Publishing.  

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα