Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν νομοσχέδιο ότι εντείνει τη λογοκρισία

Κοινοποίηση

Τουρκία: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν νομοσχέδιο ότι εντείνει τη λογοκρισία

Ενώσεις και συνδικάτα δημοσιογράφων στην Τουρκία κατήγγειλαν σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση», χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα λογοκρισίας εκ μέρους της κυβέρνησης, την ώρα που το κοινοβούλιο πρόκειται να αρχίσει σήμερα να εξετάζει το κείμενο του νομοσχεδίου.




«Όχι στο νόμο της λογοκρισίας», «Ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία» διάβαζε κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι,οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου και είχαν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

«Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης θα βρεθούν υπό πολιορκία στην Τουρκία», τόνισε στη διάρκεια της διαδήλωσης ο Κεμάλ Ακτάς, πρόεδρος των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει να τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών η «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και η δημοσιογραφική ταυτότητα να αφαιρείται από τους δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί το Μάιο στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η αντιπολίτευση επιχείρησε μάταια να το εμποδίσει. Με μια πλειοψηφία 334 εδρών στις 581 του κοινοβουλίου για το AKP και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμούν παρατηρητές.




Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 149η θέση από τις 180 της κατάταξης του 2022 για την ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα