Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Αναβιώνει η «Λαμπαδηφορία» στη Σταυρούπολη

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Αναβιώνει η «Λαμπαδηφορία» στη Σταυρούπολη

Το εωθίνο σημαίνει το εορταστικό ξύπνημα του χωριού και πραγματοποιείται ανήμερα κάθε εθνικής εορτής, ενώ η λαμπαδηφορία γίνεται το βράδυ της ίδιας ημέρας παραλληλίζοντας το φως από τις δάδες με το φως της ελευθερίας.




Το εωθίνο και Λαμπαδηφορία είναι δύο έθιμα πού έρχονται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και συνδυάζουν την ελευθερία του έθνους και την αναγέννηση του γένους.

«Μετά από διάστημα πολλών χρόνων θα τολμήσουμε να αναβιώσουμε το έθιμο της λαμπαδηφορίας την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 το απόγευμα στις 19:00. Με αφετηρία την είσοδο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας στη Σταυρούπολη θα ξεκινήσει η πομπή, συνοδεία των τυμπανιστών περιδιαβαίνοντας κεντρικούς δρόμους του οικισμού, με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία όπου θα ψαλεί ο εθνικός ύμνος» τονίζει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, πρόεδρος της Κοινότητας Σταυρούπολης. 




«Σημείο συνάντησης ορίζεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Σταυρούπολη και ώρα 18:30 για την απαραίτητη προετοιμασία των συμμετεχόντων. Κάθε συμμετέχων οφείλει να έχει μαζί του το δικό του κύπελλο ιδιοκατασκευής του. Στουπί και πετρέλαιο θα διατεθεί στο σημείο συνάντησης.. Την Παρασκευή το πρωί μετά το πέρας της παρέλασης θα δοθούν πηχάκια και οδηγίες σε όσους συμμετέχουν» εξηγεί ο ίδιος. 

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα