Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποζημιώσεις και στους καστανοπαραγωγούς υπόσχεται ο Γεωργαντάς

Κοινοποίηση

Αποζημιώσεις και στους καστανοπαραγωγούς υπόσχεται ο Γεωργαντάς

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τον μύκητα της Φαιάς σήψης της καστανιάς, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ωστόσο το ΥπΑΑΤ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, που διαθέτει ώστε να καλύψει όσο μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια στο εισόδημα των καστανοπαραγωγών.




Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης του ΚΚΕ, κ. Γ. Λαμπρούλη, επισημαίνοντας ότι  ήδη το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο μελετά την ασθένεια η οποία δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα.

Αναφερόμενος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σημείωσε ότι προτάθηκαν επί πλέον, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος για να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές. Επίσης είπε ότι με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ απορρίφθηκαν ορισμένες προτάσεις από τις 21 που είχε καταθέσει το ΥΠΑΑΤ, επειδή δεν πληρούντο τα κριτήρια της Επιτροπής.




Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές είπε ότι το τελευταίο 3μηνο, Ιουλίου-Οκτωβρίου του 2022, τα επίπεδα εξαγωγών των μήλων φαίνεται να κλείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά (2021), που σημαίνει ότι λειτούργησαν οι εναλλακτικές αγορές στην απορρόφηση του συγκεκριμένου ελληνικού προϊόντος.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα