Το 402 εξωρίσθηκε από τον Αρκάδιο και την Ευδοξία. Αλλά ύστερα από λίγο τον ανακάλεσαν στον θρόνο του. Μετά δε από 7 η 8 μήνες εξωρίσθηκε για δεύτερη φορά και αφού πολύ εδεινοπάθησε στην εξορία πάνω από τρία έτη, μεταφερόμενος από τόπο σε τόπο κοιμήθηκε καθ ὁδόν στα Κόμανα, στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 σε ηλικία 63 ετών. Επειδή στις 14 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, η μνήμη του Αγίου μεταφέρθηκε στις 13 Νοεμβρίου.
Επονομάσθηκε Χρυσόστομος για την ευφράδειά του. Συνέγραψε πολλά έργα και σε τέτοιο βαθμό ερμήνευσε την Γραφή όσο κανείς άλλος.
Ο ήλιος κάνει το μεγάλο, το πανανθρώπινο θαύμα. Χωρίς τον ήλιο όλοι οι άνθρωποι θα πέθαιναν. Άρα όλοι οι άνθρωποι χρωστάνε τη ζωή τους στο θαύμα, που ονομάζεται ήλιος.
Και ο ιερός Χρυσόστομος υπήρξε ένας πνευματικός ήλιος. Ακτινοβολεί και ζωντανεύει και φωτίζει δέκα έξη τώρα αιώνες την οικουμένη ολόκληρη με την λάμψη των έργων του. Τόσο έλαμπε ως ιεροκήρυκας ο Χρυσόστομος, ώστε οι σύγχρονοί του έλεγαν: «Καλύτερα να σβήση ο ήλιος, παρά να σιγήσει το στόμα τον Χρυσοστόμου».
Άνθρωπος όντως ο Χρυσόστομος. Συνδύαζε χαρίσματα και αρετές, προσόντα διανοητικά και αγιότητα βίου, κοινωνική προσφορά και προσωπική πνευματική ζωή, οικουμενική ιεραποστολή και μοναχισμό, θεολογία και κοινωνιολογία, θεωρία και πράξη, πίστη και γνώση, ουρανό και γη, αυστηρότητα και επιείκεια, ελεγκτικό λόγο και παραμυθία.
Ήταν και χείμαρρος και ρυάκι. Ήταν ο πατέρας, που γνώριζε να συμπεριφέρεται ανάλογα και κατάλληλα, πάντοτε όμως ωφέλιμα και παιδαγωγικά. Ήταν πολύεδρος αδάμαντας. Έλαμπε κι ακτινοβολούσε, από οπουδήποτε κι αν τον παρατηρούσες. Ήταν ο «σφαιρικός», όπως λέμε, σήμερα, άνθρωπος, που όχι μόνο είχε αποκτήσει όλες τις αρετές με τον προσωπικό του αγώνα, αλλά και όλους τους ανθρώπους αγαπούσε με τον ιεραποστολικό του ζήλο.
Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr