Ντόπιας παραγωγής το 50% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στην Ξάνθη

Ντόπιας παραγωγής το 50% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στην Ξάνθη

Το 50% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης και της Ξάνθης καλύπτεται από την ντόπια παραγωγή χοιρινών.

Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, εν όψει της αυξημένης ζήτησης που σημειώνεται τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς κύριο πιάτο για το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής είναι το χοιρινό.

Το υπόλοιπο 50% για την κάλυψη των αναγκών, τα κρεοπωλεία και τα super market της περιοχής, το προμηθεύονται από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκου Φωτεινιά στο www.ertnews.gr, υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξι (6) συστηματικές μεγάλες μονάδες εκμετάλευσης χοίρων με χίλιες (1000) χιλιομητέρες στην Ξάνθη που δίνουν κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες (10.000) χοιρίδια καθώς και εκατό (100) χοιρομητέρες στη Ροδόπη που γεννούν 1000 χοιρίδια το χρόνο.

“Τα σκήπτρα της παραγωγής σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα έχει η Δράμα με τριπλάσια παραγωγή και 50.000 χοιρίδια ετησίως” ανέφερε ο κος Φωτεινιάς. Όσον αφορά στην υγιεινή και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού; Ο προϊστάμενος έσπευσε να διαβεβαιώσει οτι, «Πρώτα γίνεται ο έλεγχος, μετά τη λήψη αίματος από το κάθε ζώο ξεχωριστά και μετά η σφαγή, εφόσον δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας», προσθέτοντας μάλιστα, ότι έτσι προστατεύεται και ο καταναλωτής, αλλά και αποφεύγεται,όμως, και μετάδοση κάποιας νόσου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال