Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Όταν η Φρειδερίκη ήρθε στο Σούνιο Ξάνθης

Κοινοποίηση

Όταν η Φρειδερίκη ήρθε στο Σούνιο Ξάνθης


Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης 

Έχει κι η Ξάνθη Σούνιο ! Το χωριό βρίσκεται 15χλμ ανατολικά απ’ την πόλη. Στην παλιά στράτα προς Κομοτηνή, μέσω Ιάσμου (μετά την δ/ση Πολύσιτου). Το Σούνιο είναι μεγάλο, όμορφο και ο τελευταίος οικισμός πριν τον Ν. Ροδόπης. Παλιά λεγόταν Σουνιτσί κιόι. 




Μετά το 1922 ήρθαν πρόσφυγες από Κεσσάνη, Προύσα και Μικρά Ασία (και λίγοι Σαρακατσάνοι). Στο Σούνιο το 1955 ήρθε η βασίλισσα Φρειδερίκη, για να εγκαινιάσει την εκκλησία του Αποστόλου Θωμά!

Σήμερα θα δείτε την ωραία πλατεία το σχολείο, το παρεκκλήσι Αγ. Παρασκευής και το πάρκο δίπλα στο ποτάμι. Αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις, βόρεια απ’ το Σούνιο ξεκινά χωματόδρομος (προς Κατσίκα) που θα σας πάει προς Άσκυρα και αν θέλετε και μέχρι τις Σάτρες στα Πομακοχώρια. Αξίζει να πεταχτείτε ως τον διπλανό αρχαιολογικό χώρο της Αναστασιούπολη για να δείτε Βυζαντινούς πύργους, τείχη και σύμβολα της βασιλικής δυναστείας των Παλαιολόγων.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα