Περίπου 11.500 στρέμματα έχουν καεί στο Παπίκιο Όρος, με τα 8.500 αυτών να βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης μέσω του «Χ». Η φωτιά καίει κυρίως βλάστηση, ενώ υπάρχουν οξιές και δρυς που καίγονται, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη. Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά εκεί περάσει σε βουλγαρικό έδαφος και το έργο των πυροσβεστών της Βουλγαρίας είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η φωτιά είναι δίπλα σε πευκοδάσος.
Αναλυτικά ο κος Τσαλικίδης δήλωσε: «Περίπου 11.500 στρέμματα εκτιμάται έχουν καεί. Κυρίως βλάστηση και εκτείνεται σε χώρο που υπάρχουν οξιές και δρυς. Δεν κάηκε ιδιαίτερα μεγάλη δασική έκταση. Τα 8.500 στρέμματα εκτίνονται στον χώρο της Ελλάδος και τα υπόλοιπα στον χώρο της Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί είναι κοντά σε πευκοδάση και δεν υπάρχει πρόσβαση σε πεζοπόρα τμήματα. Οι δικές μας οι δυνάμεις επιχειρούν εκεί που εκτείνεται η φωτιά και υπάρχει χαράδρα. Εκεί καίγεται η υποβλάστηση και κάποια ξερά δένδρα.
Οι πεζοπόρες δυνάμεις περιχαρακώσανε τους δρόμους και κάνουν υπερπροσπάθειες οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά. Το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπει να μπουν στην καρδιά ης φωτιάς, οπότε περιχαρακώνουν την φωτιά περιμετρικά και κυρίως εκεί που είναι οι αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθεί σε πευκοδάση. Ωστόσο αυτά τα σημεία είναι αρκετά μακριά, άρα γίνεται η επιχείρηση προληπτικά».
Θα ξανά γίνει σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα και πάλι στο Φυλάκιο Μαχαίρα.
Ελαφριά τραυματισμένος πυροσβέστης
«Μάχη» με τις φλόγες στο Παπίκιο Όρος δίνουν εδώ και 13 μέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς πλέον είναι ιδιαίτερα απειλητικό το πύρινο μέτωπο και ο καπνός της φωτιάς φτάνει μέχρι την Κομοτηνή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του «Χ» σήμερα 03/11 ένας πυροσβέστης απέκτησε εγκαύματα στα χέρια του. Είναι ελαφριά τραυματίας και τις πρώτες βοήθειες τις έδωσε στρατιώτης ιατρός. Μετά διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ βρίσκεται εκτός κινδύνου.
Επίσης δένδρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο, το οποίο δεν ανήκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, άλλα σε άλλον φορέα που συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης. Το αυτοκίνητο οδηγούσε εθελοντής που είναι καλά στην υγεία του και δεν τραυματίστηκε.
Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr