Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φρέναρε απότομα ο οδικός τουρισμός – Ποιοι γύρισαν την πλάτη στη Β. Ελλάδα

Κοινοποίηση

Φρέναρε απότομα ο οδικός τουρισμός - Ποιοι γύρισαν την πλάτη στη Β. Ελλάδα

Σύννεφα στον οδικό τουρισμό – Ποιοι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις οδικές αφίξεις.

Μπορεί ο οδικός τουρισμός να χαρακτηρίζεται ως βασικό στήριγμα για την τουριστική αγορά και δη για τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο φέτος, κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα μηνύματα, με τους Βαλκάνιους να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους για άλλες περιοχές, για την πρόσβαση των οποίων δεν χρησιμοποίησαν τα οχήματα τους.




Η απουσία της ρωσικής αγοράς ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, προβλημάτιζε ήδη από την αρχή της χρονιάς επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού. Παρότι η εκκίνηση ήταν διστακτική, η τουριστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου επέστρεψε δυναμικά, με άλλες αγορές των Βαλκανίων να καλύπτουν το κενό.

«Σέρβοι και Ρουμάνοι αναπλήρωσαν κυρίως το κενό, ωστόσο αυτό συνέβη από τον Ιούλιο και χωρίς να έχει ιδιαίτερη συνέχεια μετά τον Αύγουστο» ανέφεραν επιχειρηματίες του τουρισμού στη Voria.gr, εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για την πολυσυζητημένη επιμήκυνση της σεζόν από το Σεπτέμβριο και μετά, στην περίπτωση του οδικού τουρισμού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 6,6 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 10,3 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,4% ή -σε απόλυτο αριθμό- 5,7 εκατ. οδικές αφίξεις.




Τα εκατομμύρια των τουριστών που χάθηκαν από τον οδικό τουρισμό φέτος, οφείλονται μεταξύ άλλων και στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην ενεργειακή κρίση που ανάγκασε πολλά νοικοκυριά να οδηγηθούν σε αλλαγές πλάνων για τις ταξιδιωτικές τους επιλογές.

Οι γείτονες μας…λοξοδρόμησαν

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2022 μείωση καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από τη Βουλγαρία κατά 2,5 εκατ. αφίξεις/50,4%, ενώ καταγράφηκαν 2,5 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με τη μείωση να ανέρχεται σε 480 χιλ./16,7%. Η μείωση από την Τουρκία ανήλθε σε 309 χιλ./35,0% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 573 χιλ. Την ίδια ώρα η Αλβανία κατέγραψε μείωση κατά 309 χιλ./20,9% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,2 εκατομμύρια.

Πως κινήθηκε ο οδικός τουρισμός ανά μήνα




Ειδικότερα τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 170 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 63,2%/292 χιλ., τον Φεβρουάριο 175 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά -61,2%/-276 χιλ. και τον Μάρτιο 238 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 47,7%/217 χιλ. αφίξεις. Τον Απρίλιο καταγράφηκαν 320 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 51,8%/343 χιλ., τον Μάιο 569 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,3%/11 χιλ. και τον Ιούνιο 905 χιλιάδες παρουσιάζοντας μείωση 2,2%/429 χιλ. οδικές αφίξεις.

Τον Ιούλιο οι οδικές αφίξεις ξεπέρασαν το 1 εκατ. για πρώτη φορά το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ρυθμού ανάκαμψης καθώς η μείωση ανήλθε σε 585 χιλ. /27,8%.

Αντίθετα, τον Αύγουστο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση της ανάκαμψης, με τη μείωση να ανέρχεται σε 713 χιλ./28,6% και τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,8 εκατομμύρια. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 954 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 40,9%/661 χιλιάδες.

Μείωση ρεκόρ σε Προμαχώνα και Νυμφαία

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, μόνο δύο σταθμοί κατέγραψαν αύξηση. Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Ορμένιου σημείωσε αύξηση κατά 196 χιλ./89,7% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 414 χιλ. και ο μεθοριακός σταθμός της Εξοχής σημείωσε αύξηση κατά 10 χιλ./5,9% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 188 χιλιάδες.




Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διάφορες καταγράφεται στον σταθμό του Προμαχώνα όπου την αναφερόμενη περίοδο διαμορφώνονται σε 1,4 εκατ. καταγράφοντας μείωση 1,7 εκατ./-55,2% ενώ σε ποσοστιαίες διαφορές η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στον σταθμό της Νυμφαίας όπου η μείωση ανέρχεται σε 69,6%/1 εκατ. και όπου συνολικά καταγράφονται 440 χιλ. αφίξεις. Στο μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής η μείωση άγγιξε το 19,4%, της Κακαβιάς 27,8%, των Κήπων 29,2%.

Τέλος, οι οδικές αφίξεις στο μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων διαμορφώθηκαν σε 1,9 εκατ. ενώ καταγράφεται μείωση κατά 282 χιλ./12,8%.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα