Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Στοχοποιούν τον Πατριάρχη, ζητώντας να του αφαιρεθεί το διαβατήριο

Κοινοποίηση

Τουρκία: Στοχοποιούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητώντας να του αφαιρεθεί το… διαβατήριο

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στοχοποιεί ο εθνικιστής… influencer Τζιχάτ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας», ζητώντας την δίωξή του για δραστηριότητες που στοχεύουν στην … «ακεραιότητα της Τουρκίας».




Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συμμετοχή του κ.κ. Βαρθολομαίου στο Διαθρησκευτικό Συμπόσιο «Bahrain Dialogue Forum» που πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέιν και η χρήση του όρου «Οικουμενικός» από τον προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας.

Η προκλητική τοποθέτηση του Γιαϊτζί, αποτελεί θέμα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yeni Akit με τίτλο: «Ας ειπωθεί ένα στοπ στον Πατριάρχη που επιδιώκει Προοδοσία», σχολιάζοντας προκλητικά πως : «Η Ελλάδα φυλακίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες στην Δυτική Θράκη, διώκει τους μουσουλμάνους και μετατρέπει τα τζαμιά σε αχυρώνες, ενώ ο Ρωμιός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αυτοαποκαλείται «Οικουμενικός» επιδιώκοντας την προδοσία».




Ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ζητάει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να «έχει την ίδια μεταχείριση με τους εκλεγμένους ‘‘Τούρκους’’ μουφτήδες της Δυτικής Θράκης» όπως λέει, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές έχουν επβάλλει «απαγορεύσεις» στους μουφτήδες της μειονότητας παραβιάζοντας δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες.

Το δημοσίευμα κατηγορεί το γεγονός πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «αυτοαποκαλείται» Οικουμενικός και πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις σε ξένα κράτη, με τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει να λειτουργεί και να δρα ως Τούρκος πολίτης και θρησκευτικός λειτουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ ζητάει από την Άγκυρα όχι μόνο να του απαγορευτεί η χρήση των όρων : «Κωνσταντινούπολη», «Κράτος της Νέας Ρώμης» και «Οικουμενικός», αλλά να του ακυρωθεί το διαβατήριο και να τύχει ίδιας συμπεριφοράς με αυτή των ελληνικών Αρχών προς τους ψευτομουφτήδες της Θράκης.




Το μένος του Γιαϊτζί είναι διάχυτο κατά του επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας, τον οποίον κατηγορεί για ενέργειες που στόχο έχουν την … ακεραιότητα της Τουρκίας, ενώ διερωτάται γιατί «ουδείς στην Τουρκία δεν ζητάει λογαριασμό» από τον Πατριάρχη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία Νέα της Ξάνθης, καθώς και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Xanthinea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα